Haagse Invloeden: Jaap de Zwaan, Simon Fritschij (CU-SGP) en Mariëlle Vavier (GL) over Oekraïne

Simon Fritschij (CU/SGP), Marielle Vavier (GroenLinks) en emeritus hoogleraar Jaap de Zwaan
Simon Fritschij (CU/SGP), Marielle Vavier (GroenLinks) en emeritus hoogleraar Jaap de Zwaan
DEN HAAG - Te gast in Haagse Invloeden: emeritus-hoogleraar Jaap de Zwaan over de oorlog in Oekraïne. En Simon Fritschij (CU/SGP) en Marielle Vavier (GroenLinks) pleiten voor het ruimhartig opvangen van Oekraïense vluchtelingen in Den Haag.
Jaap de Zwaan is emeritus-hoogleraar Europees Recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, oud-directeur van instituut Clingendael, voormalig professor Europese Integratie aan de Haagse Hogeschool en oud-diplomaat. In Haagse Invloeden duidt de Zwaan o.a. de invloed van de Europese Unie, de Haagse invloed en hoe de EU samenwerkt bij bijvoorbeeld het bedenken en implementeren van sancties. De Zwaan pleit al decennia om de relatie met Rusland te koesteren en zaterdag legt hij uit waarom dit, al vele jaren geleden, voor hem een belangrijk uitgangspunt was. Ook ontmoette hij de Russische president Vladimir Poetin twee keer.
Gemeenten moeten solidair zijn in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, vertelde staatssecretaris Van der Burg vanmiddag na afloop van de ministerraad. Oekraïners zijn Europeanen en hoeven daarom niet eerst naar Ter Apel om een asielprocedure te starten. Maar zijn Nederlandse gemeenten er wel klaar voor? GroenLinks Den Haag deed vandaag samen met 6 andere afdelingen van GroenLinks uit grote gemeenten een oproep aan het kabinet om het mandaat te krijgen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Ook de ChristenUnie/SGP vindt dat Den Haag ruimhartig moet zijn met het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne. In Haagse Invloeden vertellen Marielle Vavier (fractievoorzitter GroenLinks) en Simon Fritschij (kandidaat-raadslid) hoe zij de opvang voor zich zien in Den Haag.
Haagse Invloeden
Elke zaterdag 10-11 uur
Live vanuit de Centrale Bibliotheek aan het Spui

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!