'Rutte moet verantwoordelijkheid nemen door vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen'

Mariëlle Vavier (GroenLinks)
Mariëlle Vavier (GroenLinks) © Den Haag FM
DEN HAAG - Nederlandse gemeenten moeten het mandaat krijgen van premier Mark Rutte om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Dat stellen de leiders van GroenLinks in Den Haag en andere grote steden in een oproep. 'We hebben lokaal de kennis, kunde én draagkracht om solidair te zijn en vluchtelingen uit Oekraïne ruimhartig op te vangen. Premier Rutte, neem je verantwoordelijkheid', zei lijsttrekker Mariëlle Vavier in het radioprogramma Haagse Invloeden op Den Haag FM.
De lokale GroenLinks-leiders vragen om duidelijkheid, nadat Rutte donderdagmiddag 'vage antwoorden' gaf op vragen over het opvangen van Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Wat de GroenLinks-leiders betreft moet Nederland alles binnen zijn macht doen om Oekraïners snel en fatsoenlijk op te vangen.
Kandidaat-raadslid Simon Fritschij van ChristenUnie-SGP ondersteunde dit statement, zo zei hij in Haagse Invloeden. Ook lijsttrekkers Robert Barker (Partij voor de Dieren) en Nur Icar (DENK) steunden die oproep, bleek in het politieke radioprogramma Spuigasten op Den Haag FM.
'We zijn prima in staat om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen'
'Duizenden Oekraïners moeten hun huis ontvluchten voor iets verschrikkelijks: een oorlog in hun thuisland. Als Nederland kunnen en moeten we onze verantwoordelijkheid nemen en er voor hen zijn. Het is een politieke keuze of we Oekraïense vluchtelingen wel of niet opvangen, geen praktische. We zijn namelijk lokaal prima in staat om de handen uit de mouwen te steken en vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen', aldus Vavier.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!