Protestmars tegen oorlog in Oekraïne: 'Ondanks angst is er veel strijdbaarheid'

© Den Haag FM
DEN HAAG - Opnieuw wordt er vandaag in Den Haag gedemonstreerd tegen president Poetin vanwege de oorlog in Oekraïne. Bij de Tweede Kamer is er tijdens het debat over de oorlog een demonstratie. En maandagmiddag organiseren politieke jongerenorganisaties een protestmars langs de Russische ambassade. 'Dit gaat ons allemaal aan. Het slaat niet alleen op Oekraïne, maar op de hele wereld', zegt Katja van Rooten, van de Jonge Socialisten, die familie heeft in Oekraïne.
Katja heeft veel contact met haar familie. 'Ze zitten in een relatief veilig gebied, maar het luchtalarm gaat wel steeds af. Ze vangen vluchtelingen op en maken molotovcocktails. Ondanks de angst is er heel veel strijdbaarheid. Het is onwerkelijk dat gewone mensen de wapens oppakken en meestrijden', vertelt ze in Bob Staat Op.
Ook Anastasiya Dusanska (27), die op haar elfde naar Nederland kwam, heeft dagelijks contact met familie. Haar opa en oma wonen zo'n zestien kilometer van Kiev. 'Mijn oma zei dat het gelukkig rustig was vannacht. Gisteren was ze naar de winkel, daar was het wel allemaal leeg. Het ziet er niet best uit wat de voorraden betreft.'
Anastasiya Dusanska
Anastasiya Dusanska © Den Haag FM

Volhouden

Anastasiya is voorzichtig optimistisch over de situatie in haar thuisland. 'Niemand had verwacht dat Oekraïne zo hard van zich af zou slaan en nog zo zouden volhouden.' Toch vindt ze het ook eng om optimistisch te zijn. 'Het kan heel snel omslaan, het is heel erg onzeker.'
Over president Zelensky is Anastasiya enthousiast. 'Ik was onder de indruk. Hij is heroïsch en het is bewonderingswaardig dat hij aan de frontlinie staat.' In 2019 werd acteur en komiek Volodymyr Zelensky president van Oekraïne. Volgens Anastasiya had Zelensky meteen veel steun in haar vriendenkring. De oudere generatie was sceptischer.

Protestmars

Ook afgelopen weekend waren er in Nederland demonstraties tegen de oorlog die Poetin is begonnen. 'Mensen moeten nooit onderschatten hoeveel invloed die steun heeft. Het heeft me echt geholpen.' Anastasiya was bij protesten in Den Haag en Amsterdam. Zaterdag liep ze langs het Noordeinde. 'Sommigen langs de weg deden duimpjes omhoog en een man bij Buitenhof ging in z'n eentje klappen.'
De protestmars van de politieke jongerenorganisaties begint maandagmiddag om 15.00 uur bij de Russische ambassade en gaat onder andere langs de ambassade van Oekraïne en langs het Vredespaleis. 'Bijna 100 mensen hebben zich aangemeld. Laten we zorgen dat het een veelvoud daarvan is', zegt Elisa van Dam van Perspektief.
Elisa van Dam (Perspektief) en Katja van Rooten (Jonge Socialisten)
Elisa van Dam (Perspektief) en Katja van Rooten (Jonge Socialisten) © Den Haag FM
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!