Ondernemer de dupe door gemeentelijke fout met afvalcontainers Anna Paulownaplein: 'Dit is klote'

Roger de Kok bij de afvalcontainers
Roger de Kok bij de afvalcontainers © Den Haag FM
DEN HAAG - Door een fout van de gemeente kan ondernemer Roger de Kok nog steeds niet aan zijn nieuwe terras beginnen. Van zijn pand aan het Anna Paulownaplein wilde hij een restaurant met terras maken. Hij kreeg daar ook een vergunning voor, maar er staan nu twee ondergrondse afvalcontainers. Een fout van de gemeente die wel toegegeven wordt, maar waar niks aan gedaan wordt.
Nadat het reclamebureau van De Kok door corona failliet ging, wilde hij een horecazaak beginnen. Omdat het Anna Paulownaplein als bestemming horeca heeft (er zitten meerdere horecazaken), kreeg hij van de gemeente een vergunning voor zijn terras. De Kok zag het al voor zich: 'Een paar tafeltjes bij de gevel en een paar tafeltjes daarvoor. Mensen zouden hier heerlijk een kopje koffie of een biertje aan het drinken zijn'.
Wat De Kok niet wist, is dat er ondergrondse afvalcontainers (oracs) geplaatst zouden worden. In een brief daarover stond dat die voor nummer 2A zouden komen, maar dat bleek verkeerd te zijn opgeschreven. Een fout van de gemeente. 'Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt', zei verantwoordelijk wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) daarover. 'Daar bied ik mijn excuses voor aan.'

Menselijke maat

Meer dan het toegeven van de fout, kan de wethouder niet doen. Op de tekening bij de brief stond het immers wel goed en die is leidend. Daarnaast is een andere plek voor de oracs volgens haar niet mogelijk. 'Dan zouden we een parkeerplaats moeten opofferen en daar is al heel breed bezwaar tegen gemaakt door de buurt.' Van Tongeren verwacht daarom dat een dergelijk besluit bij de rechter niet overeind blijft.
Ondernemer De Kok noemt het absurd. 'Op de tekening kun je dit echt niet zien. Daarnaast wordt er niet naar de menselijke maat gekeken. Je bent er toch om elkaar te helpen. Ik voel me echt klote.'

Sorry

Zijn verontwaardiging vindt weerklank bij meerdere politieke partijen. 'Sorry is het meest overgewaardeerde woord dat ik ken. Daar koop je niks voor', zegt Andrew van Esch namens D66. Vanuit de ChristenUnie/SGP voegt Judith Klokkenburg daaraan toe: 'Het probleem is dat de gemeente verkeerde informatie geeft en dat burgers daar dan niets meer aan kunnen doen'. Ze pleiten er voor om de oracs alsnog te verplaatsen. Ook al zorgt dat mogelijk voor weerstand van de buurt.
]

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!