Extra geld voor Hagenaars die dure energierekening niet kunnen betalen: 'Steuntje in de rug'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © PXHere
DEN HAAG - Hagenaars met een laag inkomen krijgen van de gemeente dit jaar ongeveer 100 euro vanwege de stijgende energiekosten. Dat geld komt bovenop het geld dat de landelijke overheid wil betalen aan huishouders die te maken hebben met energiearmoede. De gemeente wil het bedrag uiterlijk 15 april uitkeren.
In Den Haag heeft negen procent van de huishouders moeite om de energierekening te betalen. Het Rijk liet in december weten huishoudens eenmalig ongeveer 200 euro te willen geven vanwege de hoge gasprijzen. Deze regeling moet formeel nog worden vastgesteld. De gemeente heeft, na advies van het Nibud, besloten dat bedrag aan te vullen tot 300 euro per huishouden.
Het geld is bedoeld voor mensen met de Ooievaarspas en inwoners met een inkomensgrens van 130 procent van het sociaal minimum. 'Ik ben blij dat wij als collega Haagse inwoners die al moeilijk rond kunnen komen, bovenop de bijdrage van het Rijk, een extra steuntje in de rug kunnen geven', zegt GroenLinks-wethouder Arjen Kapteijns (Sociale Zaken en Werk).
De gemeente krijgt van het Rijk zo'n 9.8 miljoen euro. Voor de extra financiering worden de overgebleven TONK-middelen gebruikt, dat was coronasteun voor mensen die door de pandemie minder inkomen kregen . Gemeenten hebben van de landelijke overheid de opdracht gegeven om dat geld goed te besteden. 'Bestrijding van energiearmoede is daar een van.'

Schulden voorkomen

Naast de duurdere energierekening zijn ook de dagelijkse boodschappen nu een stuk duurder. 'Die vielen in januari 4,3 procent duurder uit dan een jaar eerder. Daarnaast werkt de inzet van 300 euro preventief. Bij een lager bedrag zullen de inwoners nog steeds in financiële problemen komen, waardoor schulden ontstaan.' Volgens de gemeente veroorzaakt dat persoonlijk leed en kost dat de maatschappij veel geld.
'Ik vind dat het uiteindelijk veel effectiever is om het bestaansminimum voor deze groep structureel te verhogen, zodat mensen zelf in staat zijn om schommelingen in bijvoorbeeld de energierekening op te vangen', zegt de wethouder.

Helpdesk Geldzaken

Wie problemen heeft met rondkomen kan naar een van de 32 locaties van de Helpdesk Geldzaken in de buurt. Daar wordt gekeken naar de individuele situatie van mensen. Hagenaars krijgen daar advies over het besparen op de energiekosten of betalingsregelingen.
Om iets te doen tegen energiearmoede geeft de landelijke overheid dit jaar ook een korting van 400 euro op de energiebelasting en komt er 150 miljoen euro beschikbaar voor het verduurzamen van huizen. Zo kan de energierekening van huishoudens structureel omlaag.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!