'Burgemeester moet leiderschap tonen' in opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Burgemeester Jan van Zanen
Burgemeester Jan van Zanen © Den Haag FM
DEN HAAG - Den Haag is veel te stil over de oorlog in Oekraïne. Vooral burgemeester Jan van Zanen, die ook voorzitter is van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, heeft nog niets laten horen. 'Den Haag moet echt aan de bak', vindt Simone Filippini, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van de Verenigde Naties. Ze had meer verwacht van de 'stad van vrede en recht'.
Met instituten als het Vredespaleis en het Internationaal Strafhof had Filippini op meer gehoopt. 'Den Haag is als stad trots is op die instituties. Ik vraag me dan wel af: waar was de stad Den Haag de afgelopen dagen?', zegt Filippini in Haags Bakkie.
Ze vindt dat de burgemeester op moet staan. 'Hij heeft in Utrecht echt wel leiderschap getoond. Ik wil hem nu terugzien, als leider van de Nederlandse gemeenten. Voor de opvang van vluchtelingen, het sturen van medicijnen en andere manieren van aanbieden van hulp.'

Oproep

Ook als burgemeester van Den Haag had Filippini al wel een reactie verwacht van Van Zanen. 'Hij zou een oproep kunnen doen: 'Laten wij als gemeente gezamenlijk onze bewoners oproepen woonruimte ter beschikking te stellen om vluchtelingen op te vangen'.' Maar ook daarover bleef het muisstil.
Vluchtelingen uit Oekraïne mogen negentig dagen zonder visum in Nederland blijven. 'Als zij komen, kunnen wij ze gastvrij een bed aanbieden? Is er tijdelijke opvang, zodat ze bij kunnen komen?', vraagt zij zich af. 'Want in asielzoekerscentra zitten andere mensen.'

Noodopvang

Den Haag FM heeft de burgemeester om een reactie gevraagd, maar werd doorverwezen naar wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) van Sociale Zaken. Die laat via zijn woordvoerder weten: 'Den Haag is bereid om noodopvang te bieden voor Oekraïense vluchtelingen. Momenteel wordt er met spoed gekeken welke locaties beschikbaar en geschikt zijn. We hebben hierover contact met het COA om een en ander te coördineren.'
De gemeente noemt inzamelingsacties van Hagenaars 'hartverwarmend'. 'Als stad Den Haag zijn we solidair met Oekraïne.'

VNG

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten alle gemeenten een brief te hebben gestuurd over de situatie in Oekraïne en de opvang van vluchtelingen. 'Gemeenten hebben zelf een belangrijke rol in het organiseren van opvang. Om duidelijk te krijgen of er voldoende opvangplekken zijn voor vluchtelingen, roepen wij gemeenten die bereid zijn locaties beschikbaar te stellen op dit bij de de VNG te melden', schrijft de vereniging. Er komt volgens de woordvoerder geen los statement van Jan van Zanen als voorzitter van de VNG.

Demonstraties

Inmiddels is er al een aantal demonstraties geweest tegen de oorlog in Oekraïne. Vorige week was er een demonstratie bij de Russische ambassade, afgelopen weekend protesteerden mensen bij het stadhuis en maandag was er een protestmars van de Russissche ambassade naar het ambassadepand van Oekraïne.
Houd moet, houd vol
Volgens Filippini is het een goed signaal dat er overal in de wereld demonstraties zijn tegen de oorlog en tegen de Russische president Poetin. 'Het geeft morele steun door onszelf te laten zien. Wij steunen jullie, houd moed, houd vol.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!