Gemeente overlegt met kabinet over opvang Oekraïense vluchtelingen

Foto ter illustratie: Alexandra Tran (Unsplash)
Foto ter illustratie: Alexandra Tran (Unsplash)
DEN HAAG - De gemeente Den Haag is met het kabinet in gesprek over het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne. Dat maakt de Rijksoverheid dinsdag bekend. In Amsterdam is vandaag de eerste verblijfslocatie ingericht voor 80 mensen. 'Ook de stad Den Haag zal z'n verantwoordelijkheid nemen', zegt burgemeester Jan van Zanen bij het tv-programma Tijd voor Max. Ook zegt de burgemeester dat het zou kunnen dat Den Haag particulieren vraagt om mensen op te vangen.
Eerder liet wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) van Sociale Zaken weten dat Den Haag vluchtelingen wil opvangen. 'Momenteel wordt er met spoed gekeken welke locaties beschikbaar en geschikt zijn. We hebben hierover contact met het COA om een en ander te coördineren.'
Oekraïners die nu al in Nederland zijn en zich afvragen waar ze naartoe kunnen, kunnen zich melden bij de gemeente waar ze nu verblijven. De Koninklijke Marechaussee zal mensen die onderdak nodig hebben bij de grens doorverwijzen naar de beschikbare locaties.

Niet naar asielzoekerscentrum

Het kabinet vindt de initiatieven die zijn ontstaan in Nederland hartverwarmend. 'Heel goed om te zien dat gemeenten en maatschappelijke organisaties klaar staan om hulp te bieden aan mensen die vluchten uit Oekraïne. Ons beleid is altijd om mensen zoveel mogelijk op te vangen in de regio. Nu is Europa de regio. Als mensen naar Nederland komen, dan zullen wij voor hen zorgen als ze dat nodig hebben', stelt staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid.
Dankzij het associatieverdrag dat de Europese Unie in 2017 sloot met Oekraïne mogen inwoners Nederland inreizen zonder visum. Ze mogen dan sowieso 90 dagen blijven en hoeven niet naar een asielzoekerscentrum. Daarom worden voor deze mensen speciale verblijflocaties opgezet.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!