Benefietconcert voor Oekraïne in Amare: opbrengst gaat naar Giro555

© PXhere
DEN HAAG - Amare organiseert zondag 6 maart een benefietconcert voor Oekraïne. De volledige opbrengst gaat naar Giro555. 'Amare, Residentie Orkest Den Haag, Koninklijk Conservatorium en Het Nationale Theater zijn, zoals iedereen, diep geschokt door de ontwikkelingen in Oekraïne. Hun medeleven gaat uit naar de slachtoffers', laat de organisatie weten.
'Voor ons was het vanzelfsprekend: we moesten iets doen', zegt directeur van Amare Jan Zoet. Het concert van Amare & Friends is onderdeel van de landelijke campagne 'Heart for Ukraine, Culture Supports Ukraine' van de culturele organisaties in Nederland. Het benefietconcert wordt gehouden uit solidariteit met en steun voor het land waar momenteel oorlog woedt en het Russische leger steeds verder oprukt.
De muziek zal centraal staan, maar wordt inhoudelijk toegespitst op de ernstige gebeurtenissen, geeft Zoet aan in Haags Bakkie. 'Het Nationale Theater doet bijvoorbeeld ook mee. Zo komen er fragmenten en teksten voorbij die hierover gaan en is het muziek die raakt.'

Vast in Oekraïne

Het Residentie Orkest is één van de partijen die een bijdragen leveren aan het benefietconcert en voor deze musici komt de oorlog wel erg dichtbij. 'We hebben een Oekraïense violist die terug naar het land is gegaan om zijn dochter te halen', zegt artistiek directeur Sven Arne Tepl. 'Momenteel zit hij in een stad waar hij niet meer uit kan en de kans is groot dat hij bij de grens weer wordt tegengehouden omdat hij moet vechten voor het land. Dan wordt hij opnieuw van zijn dochter gescheiden.'
Tepl blijft in contact met de violist, wiens persoonlijke verhaal hem motiveert om op 6 maart iets moois neer te zetten. 'Ik heb grote bewondering voor hoe hij zich staande houdt. Dit laat zien hoe machteloos mensen zijn; niemand heeft om deze oorlog gevraagd, de inwoners van Oekraïne niet en de inwoners van Rusland ook niet.'

Pay what you like

De directeur van het nieuwe cultuurcomplex Amare, waar het Residentie Orkest, Zuiderstrandtheater, Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater zijn gevestigd, is trots op de serieuze inzet. 'We doen het ook echt met deze vier partijen en met iedereen die de cultuur een warm hart toedraagt', aldus Zoet.
Op de kaartverkoop is het pay what you like-concept van toepassing, wat betekent dat de bezoeker zelf kan kiezen wat hij wil betalen. Deze bedragen variëren tussen de vijf en vijfhonderd euro, waarvan de gehele opbrengst naar Giro555 gaat.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!