Loosduinen krijgt nieuwe sporthal: 'Een eerste stap om krapte op te lossen'

Impressie van de nieuwe Sporthal Loosduinen.
Impressie van de nieuwe Sporthal Loosduinen. © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - In Loosduinen komt een nieuwe grotere sporthal met twee verdiepingen. Het gaat om een dubbele sporthal met in totaal 600 tribuneplaatsen die de huidige Sporthal Loosduinen aan de Groen van Prinstererlaan gaat vervangen. Het nieuwe complex moet ervoor zorgen dat er ook in de toekomst voldoende ruimte is om binnen te kunnen sporten.
Al in 2018 is uit onderzoek gebleken dat er een tekort is aan sporthallen in de stad en met name langs de kuststrook. Die krapte zal door de bevolkingsgroei alleen maar toenemen zo verwachten onderzoekers.
Daarom is het Haagse stadsbestuur op zoek gegaan naar plekken waar de sporthalcapaciteit uitgebreid kan worden en is er 500.000 euro gereserveerd voor het uitvoeren van onderzoeken en het maken van plannen, schrijft mediapartner Omroep West.

Huidige sporthaal in matige bouwkundige staat

In een verkenning naar locaties kwam het gebied 'driehoek Loosduinen' als een geschikte en binnen het sportareaal beschikbare optie naar voren', schrijft wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) in een brief aan de gemeenteraad.
'De huidige Sporthal Loosduinen verkeert in een matig tot slechte bouwkundige staat. Daarom is de mogelijkheid onderzocht om de bestaande sporthal te vervangen door een nieuwe dubbele sporthal.

Tijdelijke turnhal

Als locatie voor de nieuwbouw heeft het stadsbestuur de plek van de tijdelijke turnhal aan de Groen van Prinstererlaan op het oog. Het zou betekenen dat de turnhal uiterlijk eind 2023 of begin 2024 daar weg moet. 'In samenspraak met de stichting Turnhal worden enkele optionele, vervangende locaties voor plaatsing van deze turnhal op haalbaarheid onderzocht', schrijft Bredemeijer. 'Uitgangspunt is dat de turnsport zo weinig mogelijk hinder ondervindt van deze verplaatsing.'
Maar zo voegt hij eraan toe: 'Op dit moment zijn er nog geen middelen gereserveerd om een verplaatsing te financieren.' De andere bestaande sportactiviteiten kunnen wel doorgaan tot na de oplevering van de nieuwbouw.

Hofstad MAVO

De wethouder verwacht dat een nieuwe sporthal welbesteed zal zijn. Bredemeijer: 'Met de op termijn geplande vervanging van de naastgelegen Hofstad MAVO zal er ook overdag een goede bezetting van de sporthal bestaan.
Daarnaast wordt voor deze locaties gekeken naar een samenhang met de ontwikkeling en toevoeging van een woning-programma. De vervanging van de bestaande sporthal door een nieuwe dubbele sporthal is dus een verantwoorde keuze en een eerste stap om het tekort aan binnensportruimte op te lossen.

WHC Handbal, RTC Badminton en Onder Ons

In het complex dat het stadsbestuur voor ogen heeft moeten wedstrijden op nationaal niveau gespeeld kunnen worden voor bijvoorbeeld volleybal. Ook keren de verenigingen terug die nu al actief zijn in Sporthal Loosduinen, waaronder WHC Handbal, RTC Badminton en de badmintonvereniging Onder Ons.
Verder wil de gemeente nieuwe verenigingen en andere vormen van sport en bewegen ruimte bieden in de nieuwe hal. 'Tevens wordt er een aparte, multifunctionele ruimte gerealiseerd ten behoeve van de kleinschalige buurt(sport)activiteiten als yoga, judo, fitnesslessen voor ouderen, etc.', schrijft Bredemeijer.

2024 start bouw, in 2026 klaar

In 2024 verwacht het college dat er gestart kan worden met de bouw van de nieuwe sporthal. In 2026 moet het complex klaar zijn.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!