Den Haag in actie voor Oekraïne: inzamelacties, de Vredesvaart, een sponsorloop en Kaartje voor Kiev

© Den Haag FM
DEN HAAG - Dekens, kleding, medicijnen en verband, er wordt van alles ingezameld deze dagen. Op verschillende plekken in Den Haag organiseren inwoners inzamelingsacties voor vluchtelingen uit Oekraïne. Wij zetten een aantal acties op een rij.
Dit artikel wordt aangevuld met nieuwe acties. Ben jij ook een actie begonnen voor vluchtelingen in Oekraïne? Laat het ons weten via info@denhaagfm.nl.

Tattoo zetten voor het goede doel

The Tattoo Garden in de Schoolstraat houdt zondag 6 maart een actie voor Oekraïne. Alle opbrengsten gaan naar goede doelen die worden uitgekozen door de medewerkers van de tattoo- en piercingshop.

Campus Den Haag - Universiteit Leiden

Studenten van de Universiteit Leiden organiseren op hun campus in Den Haag een inzamelingsactie. Alexander Rietveldt is een van de organisatoren. 'Ik ben half Oekraïens en ik vind het van groot belang om bij te dragen om mijn eigen volk te helpen', zegt bij in Bob Staat Op.
Alexander Rietveldt
Alexander Rietveldt © Den Haag FM
Inmiddels is er al behoorlijk wat ingezameld en staat Alexanders kamer vol met spullen, totdat het later wordt ingepakt en naar Oekraïne wordt gestuurd. 'We gaan zelf met busjes richting de Pools-Oekraïense grens.
'We hebben nu voornamelijk medicijnen nodig en houdbaar voedsel, zoals conserven. Ik heb zelf veel paracetamol ingeleverd. Ook verband, pleisters en tourniquets zijn hard nodig.' De studenten willen ook volgende week nog spullen inzamelen.

Vredesvaart

Ook Chris Schram van de Willemsvaart wil graag wat bijdragen. Daarom organiseert bij de Vredesvaart. De kaartverkoop van de tochten naar het strand gaan vrijdag en zondag helemaal naar Giro555. 'Het gaat niet ongezien voorbij.'
Ondanks de zware coronajaren wil Chris dit toch doen. 'Daar is het rampzalig dus daar hebben ze wat meer verdiend dan wij.'
Willemsvaart
Willemsvaart
Daarnaast houdt Chris nog een actie op 20 maart: Wie is de langste? 'Dat doen we jaarlijks meestal rond de langste dag in juni.' Vanwege de oorlog in Oekraïne is die actie naar voren gehaald. De wedstrijd draait om de langste vrouw die aan boord gaat. Ze moet langer zijn dan 1.80 meter. 'Als je langer bent dan onze langste vrijwilliger, gaat er bij elke centimeter 20 euro naar Oekraïne.'

Valkenbosplein

Ook op het Valkenbosplein is een inzamelpunt geopend. Tot en met 8 maart kan je spullen inleveren bij de CIGO De Valkenier op het Valkenbosplein 12. Op 7 en 8 maart kan je tijdens schooltijden donaties brengen naar basisschool De Parkiet aan de Parkietlaan.
'We hebben inmiddels voldoende kleding ontvangen, maar er is nog behoefte aan lang houdbaar voedsel (zoals instant noodles, ingeblikte groenten/ bonen en noten), tenten, slaapzakken, dekens en luiers', aldus de organisatie op Facebook.

Kaartje voor Kiev

Ook Giedo van der Zwan en Andrew van Esch wilden wat doen. Zij bedachten de actie Kaartje voor Kiev. Ze lieten 100.000 ansichtkaarten bedrukken met foto's van Nederlanders in het geel en blauw (de kleuren van de Oekraïense vlag). Op de achterkant staat het adres van de Russische ambassade in Den Haag.
Afbeelding: Kaartje voor Kiev
Afbeelding: Kaartje voor Kiev
Ze willen dat iedereen een kaartje met een boodschap stuurt aan de ambassadeur. 'Roep hem op om te stoppen met het bloedvergieten, om te stoppen met het verbreken van de vrede, om democratie de vrije loop te laten. Stuur hem een hartenkreet voor vrijheid!', aldus Giedo en Andrew.
Ook zoeken ze nog mensen die de kaarten willen verspreiden, zoals bijvoorbeeld campagneteams van politieke partijen en andere vrijwilligers. Vanaf 8 maart zijn de kaarten gedrukt en op te halen. Giedo en Andrew zijn te bereiken via kaartjevoorkiev@gmail.com.

Sponsorloop

Op de dag dat eigenlijk de CPC Loop zou worden gehouden, organiseert D66 een sponsorloop voor Oekraïne. 'Dat we opeens een oorlog in Europa hebben is niet te bevatten. We voelen ons allemaal machteloos, maar door geld op te halen kunnen we toch het verschil maken', zegt initiatiefnemer Caroline Verduin, kandidaatsraadslid van D66. 'Eigenlijk is dit een CPC Vredesloop.'
De route van 8,5 kilometer gaat vanaf de Oekraïense ambassade in de Zeestraat, langs het Vredespaleis, de Russische ambassade, het Internationaal Strafhof en de Scheveningse gevangenis. De finish is op de Laan van Reagan en Gorbatsjov. 'Wereldleiders die elkaar uiteindelijk in het belang van de wereldvrede wisten te vinden.' De opbrengst gaat naar Stichting Vluchteling. Meer informatie staat op de site van D66.

Benefietconcert Haagse kunstenaars

De Haagse kunstkring organiseert zondag 6 maart om 12.00 uur een benefietconcert voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. 'Er is veel muziek, als door Erica Roozendaal (accordeon), Alfian Adytia (cello) en Anita Poolman en Edith de Gilde dragen voor. Het evenement is gratis, maar het is de bedoeling dat mensen een vrijwillige bijdrage leveren. De Haagse Kunstkring stort alle donaties op Giro555. Voor broodjes en koffie wordt gezorgd, aldus de organisatie.
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!