'Vang vluchtelingen op in het coronadorp Henri Faasdreef'

© screenshot Den Haag FM
DEN HAAG - Den Haag moet Oekraïense vluchtelingen op gaan vangen in het coronadorp aan de Henri Faasdreef. Dat vindt het CDA. Raadslid Kavish Partiman heeft vragen hierover gesteld aan het stadsbestuur. Vrijdag werd bekend dat de gemeente vanaf volgende week de eerste 200 vluchtelingen tijdelijk opvangt in een hotel.
Al een miljoen mensen uit Oekraïne is op de vlucht geslagen voor de oorlog in hun land. De hulporganisaties verwachten dat nog miljoenen mensen het land gaan verlaten. Die mensen moeten ergens worden opgevangen. Aangezien Oekraïeners hier zonder visum 90 dagen mogen blijven gaan ze niet naar een asielzoekerscentrum. Er moeten dus andere locaties worden gevonden.
Voor Partiman is het coronadorp de ideale locatie. 'Het coronadorp staat nu bijna helemaal leeg. Het is heel snel in gebruik te nemen, en dat is belangrijk in deze crisis', laat Partiman weten. Volgens hem is het dorp bijna de gehele coronaperiode nauwelijks gebruikt. Ook denkt Partiman voor opvang aan het oude ministerie van Sociale Zaken (SoZa). Daar wonen nu ook al statushouders samen met Nederlandse jongeren. Dat voorstel is ook al door CDA-raadslid Cees Pluimgraaff gedaan, zegt zijn partijgenoot.

Coronadorp

Het coronadorp werd gebouwd voor dak- en thuislozen. De corona-opvang was bedoeld voor mensen die corona kregen maar geen huis hadden om uit te zieken. Eerst stond het op de parkeerplaats bij het ADO-stadion, maar toen daar weer gevoetbald werd verhuisde het dorp naar Leidschenveen.

Tempo

Dinsdag werd bekend dat het kabinet al in overleg is met de gemeente Den Haag over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Burgemeester Jan van Zanen zei daarover: 'Ook de stad Den Haag zal z'n verantwoordelijkheid nemen'. Ook zei de burgemeester dat het zou kunnen dat Den Haag particulieren vraagt om mensen op te vangen.
Toch stelde Partiman vragen over de locatie van het coronadorp. 'Omdat de gemeente tempo moet maken, het dorp staat zo goed als leeg. Dus kunnen we wel uitgebreid gaan overleggen, maar onderneem vooral actie. Het moet natuurlijk nog ingericht worden en gereedgemaakt en dat kost tijd. Dit terwijl de eerste bussen met Oekraïners al in het land zijn.'
Wat zijn wij in onze stad bereid te doen
Ook D66, GroenLinks en de Haagse Stadspartij kaartten de haast eerder al aan bij het college. 'Den Haag moet tijdens deze vreselijke oorlog in een buurland van de EU doen wat het kan. Om de vluchtelingen goed te kunnen opvangen is van belang dat we dat zo snel mogelijk regelen. De vraag is wat wij hier in onze stad bereid zijn te doen voor de Oekraïners', zei Marije Mostert (D66) eerder.

Eerste vluchtelingen naar hotel

De gemeente liet vrijdagmiddag weten dat volgende week de eerste 200 vluchtelingen naar Den Haag komen. Zij worden tijdelijk opgevangen in een hotel. Voor de langere termijn is de gemeente nog op zoek naar geschikte locaties.
Alle 25 Nederlandse veiligheidsregio's met spoed op zoek moeten naar duizenden opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Binnen twee weken moeten per veiligheidsregio minimaal duizend plekken beschikbaar zijn, meldt de NOS. Die plekken moeten binnen vijf dagen worden aangewezen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!