Den Haag vangt eerste Oekraïense vluchtelingen op in hotels

Foto ter illustratie: Alexandra Tran (Unsplash)
Foto ter illustratie: Alexandra Tran (Unsplash)
DEN HAAG - De eerste Oekraïners hebben zich in Den Haag gemeld, zij zijn opgevangen in een hotel. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt. Voor de korte termijn zijn er zo'n 200 opvangplekken beschikbaar.
Volgens de gemeente kan het aantal snel worden uitgebreid naar 500 vluchtelingen. De gemeente is bezig om ook voor de lange termijn opvanglocaties te vinden. 'Je zult maar moeten vluchten voor oorlog en geweld. Mensen op de vlucht verdienen een goede plek om te verblijven', zegt wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) van Sociale Zaken.
Mensen uit Oekraïne hoeven niet naar een asielzoekerscentrum en mogen ook meteen werken of een opleiding volgen in EU-landen waar ze heen gaan. Kinderen mogen hier naar school. Daarom is de gemeente nu ook bezig met het regelen van zaken rondom sociale bijstand, financiële ondersteuning en medische zorg. De gemeente werkt aan een meldpunt waar vluchtelingen terechtkunnen met vragen.
Den Haag zal haar beste kant laten zien
'In deze vreselijke situatie zal Den Haag zich van haar beste kant laten zien en haar credo als stad van vrede en recht eer aan doen', aldus wethouder Martijn Balster (PvdA) van Wonen, Wijken, Welzijn.

Wat kan jij doen?

Volgens de gemeente is het 'hartverwarmend' dat inwoners in Den Haag de vluchtelingen willen helpen. 'Bestaande organisaties geven informatie over bijvoorbeeld het aanbieden van huisvesting en werk. Den Haag vraagt de stad om mee te denken. Op de site van de gemeente kan je informatie vinden over hoe jij kan bijdragen en bij elke organisaties je terechtkan.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!