Andrei: ‘Door lange rij bij bakker werd duidelijk dat Rusland nu écht Oekraïne was binnengevallen’

© Andrei Fomenko
DEN HAAG - Andrei Fomenko uit Den Haag komt oorspronkelijk uit Oekraïne. De taalconsulent heeft nog veel familie wonen in Oekraïne, onder meer in het al jaren zwaar getroffen Donetsk.
In het radioprogramma Dossier Mastenbroek op Den Haag FM nam Fomenko de luisteraars woensdagavond mee naar de oorsprong van het gewapende conflict.
Een strijd die eigenlijk al jaren wordt uitgevochten en al duizenden mensenlevens heeft gekost.

‘Rusland was nu écht binnengevallen’

Dat bleek wel uit het verhaal over een familielid van Fomenko, dat niet eens doorhad dat de oorlog was begonnen, omdat er al veel langer Russische militairen rondlopen in het oosten van Oekraïne.
‘Pas bij de bakker zag het familielid dat er een hele lange rij stond en kreeg hij te horen dat Rusland nu écht was binnengevallen’, aldus Fomenko.

Kandidaat-raadslid PvdA

De Hagenaar waardeert alle solidariteit naar de Oekraïense bevolking enorm. Hij weet namelijk als geen ander hoe belangrijk democratie, veiligheid en vrijheid zijn.
Enerzijds vanwege de situatie waarin zijn familieleden zich nu bevinden en aan de andere kant als kandidaat-raadslid voor de PvdA in Den Haag (nummer 27, red).

’Vrees dat Poetin ook andere landen binnen zal vallen’

Tussen het campagnevoeren en zijn dagelijkse werkzaamheden door, probeert hij zoveel mogelijk informatie over de oorlog te lezen.
Hoe dit afloopt, dat weet hij niet. ‘Maar als Oekraïne valt, dan vrees ik dat de Russische president Poetin ook andere landen binnen zal vallen.’

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!