Politieke partijen openen campagnepanden: ‘Een vaste plek voor ontmoeting’

DEN HAAG - Flyers meenemen, een borreltje drinken met een raadslid en events voor partijleden. In de campagnepanden van de politieke partijen zijn zoals elke vier jaar de leden en kiezers welkom. Maar waarom openen partijen eigenlijk hun eigen winkel?
’Wijnen met Richard en Rita’, zo heet het eerste event in het campagnepand aan de Lange Poten van Hart voor Den Haag/Groep de Mos.
Leden en kiezers hebben vrijdagmiddag de mogelijkheid om een drankje te doen met partijleider Richard de Mos en zijn running-mate Rita Verdonk.

Ook campagnewinkels buiten de binnenstad

Ook andere partijen openen letterlijk de deuren voor hun leden en kiezers, zoals de Haagse Stadspartij aan de Gedempte Gracht en D66 aan de Herengracht.
Maar niet alle campagnewinkels zitten in de binnenstad. Zo hebben GroenLinks en de nieuwe partij INL een pand aan de Weimarstraat.

Vier jaar lang campagnepand

Andere partijen hebben praktisch gezien altijd, dus elke vier jaar lang, een campagnepand in de stad. Zo zit de Partij van de Arbeid aan de Stationsweg en SP aan de Allard Piersonlaan in Laak.
Bij de SP kan je niet zeven dagen in de week terecht, maar het pand is af en toe geopend. ‘Er zijn bepaalde vaste dagen waarop onze vrijwilligers de krantjes ophalen’, vertelt lijsttrekker Lesley Arp. Op die momenten is het pand geopend en zijn SP-leden en -kiezers welkom voor een glaasje fris of koffie.

Clubhuis van de campagne

D66-lijsttrekker Robert van Asten ziet een campagnepand niet alleen als ‘een prachtig uithangbord’, maar ook als ‘een echt clubhuis’ van de campagne. Van Asten: ‘Vrijwilligers en kandidaten lopen in en uit, de acties op straat organiseren we vanuit het pand en het is dé plek waar we op 16 maart met z’n allen wachten op de verkiezingsuitslag.’
Ook Fatima Faïd, de lijstaanvoerster van de Haagse Stadspartij ziet het als ‘een vaste plek van ontmoeting’ voor de vrijwilligers die aan de campagne meewerken en de (kandidaat-)raadsleden. Volgens haar komt het de onderlinge banden ten goede.

In gesprek met de kiezer over verkiezingsprogramma

Partijleider Richard de Mos van Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft een ander doel met zijn pand. ‘We willen in gesprek met de kiezer over ons verkiezingsprogramma, de problemen die zij ervaren en/of de oplossingen die zij daarvoor hebben’, legt hij uit.
‘Ook kan er in het campagnehuis posters, folders en campagnemateriaal afgehaald worden. We willen er een aantal kleine events organiseren om ook jongeren te bereiken.’

Waar zitten alle campagnepanden?

Op Twitter vroeg Miguel Sloendregt zich af: waar zitten nu precies alle campagnepanden? Den Haag FM zette ze op een rij en Twitteraar Maarten Reiling maakte vervolgens meteen een overzichtelijk kaartje.
© Maarten Reiling
‘Ik vind het belangrijk dat bewoners van Den Haag weten waar deze winkels te vinden zijn, want zo kan iedere geïnteresseerde op een laagdrempelige manier kennis maken met de verschillende partijprogramma's’, legt Reiling uit. ‘Als je vragen hebt over de standpunten van een partij met betrekking tot een Haags onderwerp, dan kun je deze vragen stellen in de campagnewinkels.’

Nu geen campagnepand, andere jaren wel

Toch heeft een aantal partijen deze keer ervoor gekozen om juist geen campagnepand in te richten. Zo heeft de VVD daar van af gezien, net als het CDA. Andere jaren hadden de christendemocraten wel een pand, zoals aan de Fluwelen Burgwal in 2014 en in 2018 aan de Mauritskade.
De reden? Het coronavirus (en de eerder geldende maatregelen) lieten ontmoetingen in zaaltjes een paar maanden geleden nog niet toe. Lijsttrekker Hilbert Bredemeijer (CDA) baalt er een beetje van. ‘Maar het is niet anders’, zegt hij.

Focus

De vraag is of het echt wordt gemist. Want de partijen die geen campagnepanden hebben, kunnen zich ergens anders op focussen, zeggen ze.
Bij de Partij voor de Dieren hebben ze daar niet het budget voor en zien ze alternatieven. ‘We hebben onze posters op verschillende plekken door de stad liggen’, zegt lijsttrekker Robert Barker. En ook zonder pand kan er worden geborreld, zegt Barker met geruststellende stem: ‘De borrels doen we vaak in de Utopie.’

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!