Demonstraties op Malieveld en bij Russische ambassade tegen oorlog in Oekraïne

Demonstratie voor Oekraïne en tegen Rusland
Demonstratie voor Oekraïne en tegen Rusland © Den Haag FM
DEN HAAG - In Den Haag zijn zaterdag demonstraties tegen de oorlog in Oekraïne. Op het Malieveld is de actie 'Stop de oorlog!', georganiseerd door de SP en de jongerenbeweging van deze partij, de Partij voor de Dieren en Kerk en Vrede. Daarnaast demonstreren in Nederland woonachtige Russen bij de Russische ambassade.
Bij de ambassade gaat het onder meer om politici en activisten die Rusland om politieke redenen hebben moeten verlaten, zoals Aleksandr Zikov, die leiding gaf aan het hoofdkwartier van de Russische oppositieleider Aleksej Navalni. Ze demonstreren vanaf 14.00 uur tegen de oorlog en tegen de Russische president Vladimir Poetin.
Volgens de organisatoren van de actie op het Malieveld kiest Poetin ‘eenzijdig voor een militaire aanval, een grove schending van het internationaal recht’. Ze vinden dat hij door ‘effectieve sancties’ moet worden aangepakt.
Tegelijk wijzen ze erop dat ‘berichten over slachtoffers en vluchtelingen toenemen’. Daarom moet volgens hen de inzet nu gericht zijn op de-escalatie en een wapenstilstand. ‘We moeten werk maken van een politieke oplossing’, stellen ze in een aankondiging van de actie, die om 13.00 uur begint.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!