Dieren, dansen en natuurlijk veel politici in campagnevideo's voor gemeenteraadsverkiezingen

© Den Haag FM
DEN HAAG - Flyeren, debatten voeren... De politici die bij de gemeenteraadsverkiezingen volgende week verkozen willen worden hebben het er maar druk mee. De echte creativiteit van (een deel) van de 21 deelnemende partijen is pas echt goed te zien bij de campagnevideo's die ze maakten voor de verkiezingen.
Zo heeft de Partij voor de Dieren ervoor gekozen om alle inwoners te laten reageren op hun plannen. In hun video komen de dieren aan bod. 'Veel inwoners in Den Haag hebben geen stem, maar willen wel dat Den Haag groener wordt', zegt lijsttrekker Robert Barker.
Hart voor Den Haag/ Groep de Mos maakte een video waarin ze liefde voor de stad naar voren laten komen. Echt actief, en wellicht wat bombastisch, wordt het als de problemen in de stad aan bod komen. 'Wij zijn en hebben Hart voor Den Haag'.
De échte creativiteit komt boven in hun parodieën. Zo presenteerden ze eerder de kandidaten in een video in James Bond-stijl en nu is er ook de videoclip bij het campagnenummer 'De Mos gestemd' waarin kandidaten en andere partijgenoten staan te dansen en Richard de Mos en Rita Verdonk een stukje playback laten zien.
De Haagse Stadspartij heeft er bij deze verkiezingen voor gekozen om een track van Jhilani Wijsman te adopteren. Voor hun campagne maken ze gebruik van het nummer 'Mijn stad Den Haag', de Haagse muzikant maakte het nummer al in 2018.
Bij de Haagse VVD houdt men het bij video's die de kandidaten introduceren. Met beeld van de stad en een zoete muzikale klank stelt lijsttrekker Anne Mulder zich in deze video voor en vertelt hij over zijn vergezichten voor de stad.
Het CDA heeft een gelikte video waarbij lijsttrekker Hilbert Bredemeijer in gesprek gaat met Jill over de uitdagingen waar Den Haag voor staat. Bredemeijer komt de scholier op straat tegen en ze weet opvallend veel van de problemen die haar staan te wachten, zoals het vinden van een huis. 'Dat zou ik wel moeten kunnen vinden.'
De SP had in Den Haag nog geen eigen video en mocht het doen met een video van Tweede Kamerfractievoorzitter Lilian Marijnissen. 'We strijden niet alleen in Den Haag, maar ook in jouw gemeente.' Met nog een week tot aan de verkiezingen verscheen er op Twitter een video van lijsttrekker Lesley Arp.
Bij GroenLinks hebben ze een compilatie gemaakt van wat de stad Den Haag volgens hen is. En natuurlijk hoe de toekomst er, wat GroenLinks betreft, uit moet zien. 'We bouwen aan een duurzame, eerlijke stad. We zijn nog lang niet klaar.'
D66 doet het met een campagnespot die door de landelijke partij is gemaakt. 'Stem ook in jouw gemeente D66', zo valt uit de video op te maken.
Bij de PvdA legt lijsttrekker Martijn Balster uit wat hij in de afgelopen paar jaar als wethouder heeft bereikt. De partij schermt vooral met de geboekte successen op het gebied van wonen.
Bij de PVV zijn alle lijsttrekkers gebundeld in één spot voor deze campagne. Sebastian Kruis heeft daardoor tijd om een enkel punt te maken: het stoppen van de subsidie aan de as-Soennah-moskee. 'Wat een kanjers', aldus Geert Wilders.
De nieuwe partij DENK Den Haag doet met lijsttrekker Nur Icar een oproep om te stemmen. 'De menselijke maat moet terugkomen op het gemeentehuis. De video is kort, krachtig en door de gebruikte muziek bombastisch. Landelijk doet DENK de oproep om te gaan stemmen en de stem niet verloren te laten gaan.
50PLUS Den Haag doet ook bij deze verkiezingen mee. Op het Plein legt lijsttrekker Geert Tomlow uit wat volgens hem de problemen en oplossingen voor de stad zijn. Daarna volgen andere kandidaten van de partij.
Raadslid Janice Roopram wil de komende vier jaar door in de gemeenteraad en om dat voor elkaar te krijgen doet ze met een eigen lijst mee aan de verkiezingen: Lijst 16.
In een korte video zien we haar naar het stadshuis lopen om daar te vragen vooral een stem aan haar te gunnen bij de verkiezingen. 'Vier jaar lang. Met hart en ziel ingezet voor Den Haag. En ze is nog lang niet klaar.'
Een andere nieuwe partij is INL Den Haag van Imro Blom. Vanaf de Grote Marktstraat is te zien hoe hij vertelt hoe Den Haag beter zou kunnen worden. 'INL Den Haag staat voor vrijheid. Voor menselijkheid.'
Ook LEF - Voor de Nieuwe Generatie vindt dat het anders moet na 16 maart. De partij doet mee in Den Haag en Amsterdam en vindt dat de zorgen van jongeren niet serieus worden genomen.
In de video zien we in zwart-wit een man over straat lopen die pas kleur krijgt als het over LEF gaat en hij zijn shirt opent. 'Laat de nieuwe generatie niet in zijn hemdje staan.' Wel moet gezegd worden dat de Amsterdamse tak meer aandacht krijgt in haar video's.
Dan is er ook nog Blanco, de lijst van Amit Ramadhin. Onder de muziek van Spirit in the sky zien we kort de lijsttrekker zelf, die wegfietst terwijl een drone opstijgt.. 'Politiek saai? Niet met Amit erbij.'
In totaal doen er 21 partijen in Den Haag mee met de verkiezingen, maar niet elke partij blijkt actief een video te hebben gemaakt om op die manier stemmen binnen te halen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!