Podcast over ontdekkingsreiziger Alexine Tinne: ze verruilde haar saaie luxe leven voor Afrika

© Haags Historisch Museum
DEN HAAG - Ze had superveel geld en kwam aan het hof van de Koninklijke familie. Het klinkt als een heerlijk leventje, toch vond fotograaf Alexine Tinne (1835-1869) het maar saai aan het Lange Voorhout. Ze wilde gaan reizen en vertrok met haar moeder naar Afrika. Het Haags Historisch Museum heeft een tentoonstelling over Alexine en Roos Hamelink maakte er een podcast over.
'Ik had nog nooit van haar gehoord. Toen het museum ons benaderde voor de podcast wist ik meteen: hier zit een mooi verhaal achter', vertelt Roos Hamelink van het historische mediabedrijf Goeie Ouwe Koeien in Bob Staat Op.
En dat blijkt wel. 'Ze was de eerste Westerse vrouw die met haar moeder in de Sahara was. Ze hebben de hele Nijl afgevaren.' Dat deden ze niet alleen. 'Honderden mensen gingen met haar mee. En ze nam uit Den Haag ook al haar meubels mee. Dat moet een bizar gezicht geweest zijn.'
© Den Haag FM

Dromen waargemaakt

Volgens Roos was Alexine een bijzondere vrouw. 'Ze had zo'n comfortabel leven hier, maar ging haar droom achterna. Ze ging de taal leren, zoals Arabisch. Ze was echt met die mensen daar. Ze heeft haar dromen heel mooi waargemaakt.'
Helaas heeft ze niet lang van het leven kunnen genieten. Alexine overleed op 33-jarige leeftijd tijdens een roofoverval op haar karavaan. Ze wist dat het gevaarlijk was wat ze deed op reis, vertelt Roos. Ze zou het niet erg vinden om neergestoken te worden, als ze maar niet zo'n saai leven had als zovelen, schreef ze destijds in een brief aan haar halfbroer.

Podcast en fototentoonstelling

De podcast Alexine Tinne, een drieluik is sinds maandag te beluisteren. Het Haags Historisch Museum heeft een tentoonstelling van Alexines foto's. 'Toen zij ging experimenteren stond fotografie nog in de kinderschoenen. Ze heeft ook veel foto's gemaakt in Den Haag. Maar die foto's zijn heel kwetsbaar, ze zijn 160 jaar oud.'
Omdat de foto's niet te lang getoond kunnen worden, is de tentoonstelling deze week gesloten. Het museum wisselt nu een deel van de foto's en opent de tentoonstelling weer op 15 maart.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!