Gemeente bundelt informatie over opvang en hulp aan Oekraïense vluchtelingen

© Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft de informatie met betrekking tot vluchtelingen uit Oekraïne gebundeld. Op haar website is informatie te vinden over waarom Den Haag vluchtelingen opvangt en waar ze dat wil gaan doen. Daarnaast worden stadsgenoten gewezen op manieren waarop er hulp kan worden geboden.
De vluchtelingen worden opgevangen nu de Oekraïners op de vlucht zijn na de Russische inval. 'Het beleid van de landelijke overheid is er altijd op gericht om mensen zoveel mogelijk op te vangen in de regio. Nu is Europa de regio.'
Op de website is te zien dat er afspraken zijn over de eerste opvang van vluchtelingen. Wanneer ze geen onderdak hebben worden ze tijdelijk opgevangen in hotels en bij Stichting Noodopvang. Daarnaast wordt er gezocht naar geschikte opvanglocaties in de stad, daarbij denkt de gemeente aan opvang in leegstaande gebouwen.

500 tot 1.000 opvangplekken

Met de regering zijn afspraken gemaakt over hoeveel vluchtelingen er in een veiligheidsregio moeten worden opgevangen. Voor Den Haag gaat het om 500 tot 1.000 opvangplekken, al bestaat de kans dat dat aantal verder oploopt.

Zelf hulp bieden

Wanneer stadsgenoten hulp willen bieden dan kan dat door een donatie te doen aan Giro555 of te kijken op de site van Den Haag Doet, daar staan lokale initiatieven gebundeld. Kleding doneren is niet nodig. 'Op dit moment is er voldoende kleding bij bijvoorbeeld het Rode Kruis.' Daarnaast is er informatie over het zelf op willen vangen van vluchtelingen, dat kan door bemiddeling van Takecarebnb en Vluchtelingenwerk.
Hoe lang de opvang in onze stad moet gaan duren is door de situatie in Oekraïne nog niet bekend. 'Oekraïners slaan op de vlucht voor oorlogsgeweld. Zij zullen blijven zolang het niet veilig is om terug te keren.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!