Na 'hete strijd' t贸ch verkiezingsavond op Haagse stadhuis

Drukte op de uitslagenavond in Den Haag in 2018. | Foto Omroep West
Drukte op de uitslagenavond in Den Haag in 2018. | Foto Omroep West
DEN HAAG - Den Haag organiseert toch een centrale uitslagenavond op 16 maart de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat meldt mediapartner Omroep West. Tot begin van de week leek het erop dat er geen verkiezingsavond met tussentijdse uitslagen zou zijn op het stadhuis, maar de stad komt daar na kritiek op terug. 'Er was op de achtergrond grote onvrede', zegt Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos.
Elke vier jaar is het op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen open huis in de meeste stadhuizen en gemeentehuizen in het land. Politici van verschillende partijen wachten met elkaar in spanning op tussentijdse uitslagen. Voor journalisten geeft het de mogelijkheid om sfeer te proeven en reacties te halen. Dat geldt ook voor Den Haag waar het Atrium tijdens de verkiezingsavond altijd goed gevuld is en er een paar momenten zijn waarop tussentijdse uitslagen gegeven wordt.
Maar deze keer zou alles anders zijn. In een brief aan de vertegenwoordigers van de partijen schreef burgemeester Jan van Zanen onlangs dat 'we te maken hebben met bijzondere omstandigheden' en dat daarom de uitslagenavond beperkt zou worden tot een persmoment met de lijsttrekkers. Op dit persmoment zou Van Zanen de voorlopige uitslag bekendmaken op basis van 80 procent van de getelde stemmen. 'De verwachting is dat dit moment diep in de nacht zal zijn', schreef hij.

Buurgemeenten

Dit was voor veel partijen onbestaanbaar, omdat vrijwel alle coronamaatregelen inmiddels zijn opgeheven en andere gemeenten zoals Zoetermeer, Delft, Leiden en Alphen aan den Rijn wel centrale uitslagenavonden organiseren. Nu keert Den Haag terug op haar schreden en schrijft Van Zanen aan de politieke partijen dat er de afgelopen week is ge茂nventariseerd hoe andere grote steden en buurgemeenten omgaan met de avond van de verkiezingen. 'Mede op basis daarvan en de gunstige ontwikkeling van het coronamaatregelen is besloten het persmoment uit te breiden', schrijft hij.
'Er was op de achtergrond terecht grote onvrede over de karige invulling die burgemeester Jan van Zanen eenzijdig gaf aan de verkiezingsavond', zegt Sluijs tegen mediapartner Omroep West. Het raadslid noemt die invulling 'natuurlijk onacceptabel'. Sluijs: 'Dit is het vierjaarlijkse hoogtepunt van de lokale democratie en daar horen tussentijdse uitslagen bij om ook die spanning op te voeren. Als grootste partij hebben we, met steun van veel andere partijen, dan ook stevige druk uitgeoefend om alsnog een fatsoenlijke invulling te geven aan de verkiezingsavond, het belangrijkste moment van de lokale democratie. Dat is gelukt.'

Saamhorigheid

Ook Kavish Partiman van het CDA is blij dat er 'na een hete strijd' toch een uitslagenavond komt. 'Het geeft een gevoel van saamhorigheid en dat is wat mij betreft belangrijk voor ons functioneren en de onderlinge verstandhouding. Ik ben blij dat de verkiezingsavond toch doorgaat, al is het in aangepaste vorm.'
De aanpassing die wordt doorgevoerd is dat de uitslagenavond niet in het Atrium wordt gehouden, maar in en rond de raadzaal. De avond zal kleiner zijn dan normaal. Wel worden er op een beperkt aantal momenten tussentijdse uitslagen gegeven op basis van de op dat moment getelde stemmen.

馃挰 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!