Samenwonen en in de bijstand? In Den Haag lever je je geld niet meer in

© Alex Suprun - Unsplash
DEN HAAG - Hagenaars met een bijstandsuitkering kunnen vanaf 1 juni maximaal een half jaar samenwonen 'op proef', zonder dat dit gevolgen heeft voor hun uitkering. 'Zij durven daarom niet te gaan samenwonen, uit angst voor wat dat doet met hun financiële situatie', zegt wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, Sociale Zaken en Werk).
Nu is het nog zo dat mensen die in de bijstand zitten hun uitkering verliezen als ze gaan samenwonen met iemand met een inkomen of spaargeld. Daardoor wordt iemand meteen financieel afhankelijk van de partner. Dat weerhoudt mensen ervan om samen te gaan wonen.
Daar wil de gemeente wat aan doen. 'Mocht het samenwonen bevallen, dan is de positieve bijkomstigheid dat dit ook een positieve bijdrage kan leveren aan de vermindering van de druk op de woningmarkt', zegt de wethouder.

'Goede stap, maar het kan beter'

Janneke Holman (PvdA) had hier een motie over ingediend. 'Ik ben blij dat deze stap wordt gezet. Ik ben al langer bezig met de kostendelersnorm, dat leidt tot veel problemen.' Zo kunnen jongeren ook de dupe worden als ze 21 worden en geld verdienen. Want dan kunnen ouders gekort worden op hun uitkering. Jongeren die door hun ouders uit huis worden gezet raken dakloos of hoppen van vrienden naar vrienden, legt Holman uit.
Holman vindt het vooral bizar dat deze regel er in tijden van woningnood. 'Het weerhoudt mensen er van om in één huis te gaan wonen.' Rotterdam heeft besloten helemaal met de kostendelersnorm, een onderdeel van de Participatiewet, meldde EenVandaag eerder. 'Het is stoer dat ze het in Rotterdam wel doen. Ik zou dat in Den Haag ook graag zien.' Den Haag moet het voorlopig nog met deze samenwoonproef doen. 'Het is een goede stap, maar het kan beter.'

Drie maanden

Met het plan kunnen mensen samenwonen voor een proefperiode van drie maanden. Die kan vervolgens een keer worden verlengd met drie maanden. 'Haagse inwoners met een bijstandsuitkering kunnen dan wennen aan het samenwonen, maar ook zaken regelen zoals het opzeggen van (huur)contracten, overschrijving BRP en het regelen van een school voor kinderen.' De bijstandsuitkering wordt in die tijd niet verlaagd. Na de proefperiode wordt de uitkering afgestemd op de feitelijke woon- en leefsituatie.
Wie van de regeling gebruik wil maken moet het samenwonen doorgeven aan de gemeente. Hagenaars in de bijstand die het samenwonen niet niet hebben gemeld, krijgen tot 1 januari 2024 een periode van maximaal drie maanden om het alsnog te melden zonder financiële gevolgen.
Gisteren schreven we dat het een proef was van de gemeente, maar dat klopt niet. Het samenwonen is 'op de proef'. De regeling gaat gewoon in.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!