Meer dan twee kilometer archief opgeslagen in oude Koude Oorlog-bunker onder ministerie

Wethouder Robert van Asten in de bunker
Wethouder Robert van Asten in de bunker © gemeente Den Haag
DEN HAAG - De bunker van het oude ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt een archief vol muziekbandjes. De Noodzetel Schedeldoekshaven, zoals die heet, onder de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden staat sinds 2013 leeg. De bunker werd in de Koude Oorlog gebouwd zodat ministers en ambtenaren tijdens een aanval toch konden doorwerken.
De bunker wordt nu als archief gebruikt omdat er bij het Haags Gemeentearchief op het stadhuis geen ruimte meer is. In de Noodzetel komt ongeveer 2,5 kilometer archief, de wens is dat daar ook een deel van de audiovisuele collectie bijkomt. Dit gaat om 200 meter film die onder bijzondere klimatologische omstandigheden bewaard moet worden.
'We lossen een tekort aan ruimte op voor het archief en laten met het gebruik van de tweede verdieping van de noodzetel door bandjes zien dat we als stad investeren in de popmuziek. Ook het makersklimaat versterken we hiermee dat bijdraagt aan een innovatieve en creatieve stad. Een stad waar iets te beleven is, draagt erbij bij om graag in Den Haag te wonen en te werken', zegt wethouder Robert van Asten (D66, Cultuur).
Slaapkamer in de bunker
Slaapkamer in de bunker © gemeente Den Haag
Op dit moment wordt er gewerkt aan een voorlopig ontwerp, het definitieve ontwerp is waarschijnlijk in mei klaar. Als alles meezit wordt de Noodzetel vanaf begin 2024 gebruikt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!