540.000 rode potloodjes, 276 stembureaus en 1128 hokjes: Arjan regelt álles voor de verkiezingen

Arjan Brak
Arjan Brak © Den Haag FM
DEN HAAG - 440.000 Hagenaars mogen volgende week stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op woensdag 16 maart zijn er in Den Haag 276 stembureaus waar je kan stemmen. Daarvoor zijn er 1128 stemhokjes nodig en werken er die dag bijna 6000 stembureauleden. Een hele logistieke operatie. Arjan Brak werkt bij de gemeente en regelt dit allemaal met zijn team.
De voorbereidingen begonnen meteen na de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar. 'We hebben een plek in Den Haag waar we alle stembureaus hebben opgeslagen. Die moeten op een goede plek in de stad. En we moeten ook mooie plekken vinden, want je kan op plekken komen waar je normaal niet kan komen.' Er zijn ook weer veel leuke stemlocaties dit jaar, zoals het Paard, PIP, The Hague Tech en Popradar. Maar ook de Raad van Rechtspraak en het Leger des Heils.
Ook dit jaar kan je drie dagen stemmen, op 14, 15 en 16 maart. Dat is vorig jaar ontstaan tijdens de coronapandemie. 'Vorig jaar was alles nieuw, we moesten innoveren hoe je met corona moet stemmen. We zaten ook middenin een lockdown.' De gemeente verwachtte dat dit jaar weer te moeten doen. 'Vlak voor we gaan stemmen vallen de meeste maatregelen weg.'

Extra vrijwilligers gezocht

Toch kan je weer drie dagen naar het stembureau. Op maandag en dinsdag zijn er 49 stembureaus open. 'Iedereen mag die dagen stemmen.' Een mondkapje is niet verplicht tijdens het stemmen, maar mag wel. Het rode potlood mag je ook dit jaar weer houden. Daar zijn er 540.000 van gemaakt.
Ook zijn er heel erg veel vrijwilligers nodig op alle stembureaus. 'Er zijn bijna 6000 stembureauleden. Het is de grootste vrijwilligersdag van het jaar. We missen nog wel reserveleden en tellers.' Wie het leuk vindt om mee te werken aan de verkiezingen kan zich melden op deze site van de gemeente.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!