VERKIEZINGEN Dag 1: Verdonk in limo naar stembureau | Opkomst: 3,3 procent

Stembureau NH Hotel
Stembureau NH Hotel © Richard Mulder
DEN HAAG - De komende drie dagen kan je stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maandag en dinsdag zijn er alvast wat stembureaus open. Je kan die twee dagen stemmen op 49 locaties in de stad. Op de eerste dag heeft 3,3 procent van de stemgerechtigden zijn of haar stem uitgebracht. Rita Verdonk werd per limousine naar een stemlokaal gereden en er zit een sticker van de Haagse Stadspartij op een bijzondere plek geplakt.

Opkomst 21.00 uur

In Den Haag heeft 3,3 van de stemgerechtigden op de eerste dag van de gemeenteraadsverkiezingen zijn of haar stem uitgebracht. In Utrecht (2,5 procent), Amsterdam (2,4 procent) en Rotterdam (2 procent van de stemmen) lag de opkomst lager.
Om 21.00 uur zijn de stembussen gesloten. ook dinsdag en woensdag kan er gestemd worden. De stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht, worden woensdag overdag geteld.

Opkomst 18.00 uur

In Den Haag heeft 2,8 van de stemgerechtigden zijn of haar stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen.
De opkomst in onze stad is het hoogst in vergelijking met Amsterdam (2 procent), Utrecht (2 procent) en Rotterdam (1,6 procent).

Vol overtuiging stemmen

Simon Fritschij, de nummer twee van de ChristenUnie-SGP, heeft maandag zijn stem uitgebracht. Fritschij zegt op Twitter 'vol overtuiging' op de lijsttrekker van de partij, Judith Klokkenburg, te hebben gestemd.

Stemmen met kunst

Stemmen kan ook deze keer in Den Haag weer op bijzondere locaties: Boulderhal, Amare en The Hague Tech. De nummer vier van D66 koos ervoor om te gaan stemmen bij Pulchri studio. 'Na het stemmen kan je genieten van de kunst', Tweet Caroline Verduin.

Sticker op de leegstand

'Op leegstand plak je een sticker. En in dit hoofd is zeker leegstand', schrijft Tim de Boer, nummer 2 bij de Haagse Stadspartij, op Instagram. In de post is te zien hoe een sticker van zijn partij over het hoofd van Richard de Mos is geplakt.

Stemhulpen

De verschillende stemhulpen zijn op de eerste dag van de verkiezingen druk geraadpleegd. 68.000 mensen hebben in het hele land gebruik gemaakt van MijnStem. Bij de StemWijzer ziet men ook dat de stemhulp veel gebruikt wordt: vandaag werd hij 67.000 keer geraadpleegd.
De StemWijzer voor Den Haag vind je hier. De Haagse stemhulp van MijnStem staat hier. Daarnaast is er voor de Haagse kiezer ook nog de hulp van het KiesKompas, deze vind je hier.

Stemadvies

Rapper Def Rhymz, die van 'Schudden' en 'Doekoe', geeft nog even een stemadvies op de eerste dag dat de stembureaus open zijn.

Woondebat

De lijsttrekkers van verschillende politieke partijen, maar ook bewoners, organisaties en ondernemers, komen maandag- en dinsdagavond nog aan bod in het Woondebat.
Het debat is twee dagen tussen 18.00 en 19.00 uur te volgen bij Den Haag FM en Omroep West.

Nummer 1 kiest voor nummer 2

SP-lijsttrekker Lesley Arp heeft maandagmiddag haar stem uitgebracht. Ze kleurde het vakje rood bij de nummer twee van haar eigen partij: Rick Hoefsloot.
De SP had de afgelopen jaren 1 zetel in de gemeenteraad. Bij de eerste peiling van I&O Research werd een tweede zetel mogelijk geacht voor de socialisten, echter was deze in de tweede peiling weer verdwenen.

Opkomst

Rond 13.30 uur heeft een klein percentage van de Haagse stemmers haar stem uitgebracht. in Den Haag heeft 1,4 procent van de stemgerechtigden zijn of haar stem uitgebracht in een van de 49 stembureaus. Bij de verkiezingen in 2018 werd door 48,3 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht.
Den Haag doet het met dit opkomstcijfer beter dan andere grote steden. In Rotterdam ligt het opkomstpercentage op 0,9 procent. In Amsterdam is 0,8 procent maandagochtend komen stemmen en Utrecht kwam uit op 1 procent. Tot en met woensdag kan er nog gestemd worden.

Mogelijk warmste maartverkiezingen

Volgens Weer.nl bestaat de mogelijkheid dat deze verkiezingen de warmste en meest zonnige ooit in maart zullen worden. Maandag is er al sprake van een lekkere dag, maar dat kan woensdag nog verder oplopen.
Tot nog toe zijn er in de maand maart 28 verkiezingen gehouden voor de gemeenteraad, Provinciale Staten en de Tweede Kamer. De warmste verkiezingsperiode was tot nog toe in maart 1991. In de Bilt was hij bij die verkiezingen 16 graden, een temperatuur die ook komende woensdag kan worden gehaald. Ook tijdens de verkiezingen in maart 1974, 1986 en 2014 liep de temperatuur in De Bilt op tot boven de 15 graden.
Het weer tijdens verkiezingen kan een beperkte invloed hebben op de opkomst. Bij droog, zonnig en warm weer is de opkomst vaak een paar procent hoger dan op een regenachtige dag.

Kunstmuseum en SVV Scheveningen

Verslaggever Jeanneau van Beurden is deze week op pad om verslag te doen van de gemeenteraadsverkiezingen, zo was hij maandag al op bezoek bij het Kunstmuseum en SVV Scheveningen.

Laatste grote lijsttrekkersdebat

Op de laatste dag voor de stembussen open zijn gegaan gingen lijsttrekkers nog eenmaal met elkaar in debat in de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Het debat van afgelopen zondag is hier terug te kijken.

Kandidaatsraadsleden stemmen

De geelgroene limousine van Hart voor Den Haag/ Groep de Mos heeft in de afgelopen campagne flink wat kilometers gemaakt door de stad. Vandaag werd hij ingezet om Rita Verdonk, de nummer 2 van de partij, te laten stemmen in Wijkcentrum Benoordenhout.

Stemmen op Kijkduin

Op Kijkduin werd gestemd door Janice Roopram (Lijst 16) en Anita van de Laar (VVD). Roopram doet met haar eigen lijst mee aan de verkiezingen, nadat ze opstapte bij de partij waar ze vier jaar lang raadslid voor was: Hart voor Den Haag.

De Mos op Tinder

Politieke partijen doen op de valreep nog van alles om kiezers over te halen deze dagen op ze te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hart voor Den Haag/Groep de Mos wilde nog wat aandacht genereren. Daarom staat partijleider Richard de Mos nu op datingapp Tinder.

Flyeren

Er wordt nog volop geflyerd in de binnenstad.

Rustig op stembureaus

Het is nog vrij rustig op de stembureaus. Dat zegt Arjan Brak, hoofd verkiezingen van de gemeente Den Haag in Haags Bakkie. 'Als je rustig wilt stemmen, pak nu je moment. Vandaag en morgen weet je bijna zeker dat je niet in de rij hoeft te staan.'
Het openen van de stembureaus ging maandagochtend goed. 'Alle stembureaus waren op tijd open. Er was alleen een kleine stroomstoring Escamp.

Stembureaus

Check hier waar je vandaag en morgen al kan stemmen. Op woensdag zijn er vijf keer zoveel stembureaus geopend.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn niet enkel de dagen van 'het feest van de democratie', er wordt ook gewerkt. Omroep West-verslaggever Maarten Brakema trof een mevrouw met een blindengeleidehond in opleiding.
Binnen een paar uur heeft een twintigtal kiezers zijn of haar stem uitgebracht bij het stembureau van SVV Scheveningen.

Voorbereidingen

Openingstijden

De meeste stembureaus zijn open van 7.30 uur tot 21.00 uur. De volgende stembureaus hebben op woensdag 16 maart andere openingstijden:
  • Centraal Station: 6.30 tot 21.00 uur
  • Station Hollands Spoor: 6.30 tot 21.00 uur
  • Boekhandel Paagman: 9.00 tot 21.00 uur
  • PAARD: 7.30 tot 18.00 uur

Bijzondere stemlocaties

Woensdag zijn er meer dan 250 stembureaus open. Daar zitten ook een aantal bijzondere locaties tussen. Wij zetten ze voor je op een rij.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!