Internationale studenten Jakob, Ester en Sylvain mogen ook stemmen voor de gemeenteraad

Jakob, Ester en Sylvain | Foto's: Den Haag FM
Jakob, Ester en Sylvain | Foto's: Den Haag FM
DEN HAAG - Niet alleen Nederlandse jongeren mogen deze dagen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ook burgers uit de EU-landen, zoals internationale studenten, mogen hun stem uitbrengen. Wij spraken Ester (22) uit Slowakije, Sylvain (21) uit Frankrijk en Jakob (23) uit Zweden over wat zij belangrijk vinden bij het stemmen voor de gemeenteraad.
Ester, student Internationale Relaties en Betrekkingen, heeft nog niet de tijd genomen om partijprogramma's door te lezen. Dat vindt ze wel belangrijk om te doen voordat ze gaat stemmen. Sylvain en Jakob hebben wel een idee, maar zijn ook nog op zoek. 'Ik ga stemmen op een groene partij, maar ik heb nog niet zo zeer bekeken op welke partij dat is. GroenLinks sluit denk ik het beste op mij aan', zegt Sylvain, die International Studies doet.
Jakob volgt een master 'Crisis and security management'. Hij heeft de stemwijzer van ProDemos gedaan, maar liep tegen een probleem op. 'Ik heb alles zelf moeten vertalen.'
De opkomst voor gemeenteraadsverkiezingen ligt meestal lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen, rond de 50 à 60 procent volgens het CBS. In vergelijking met de gemiddelde 80 procent opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen, is dit aanzienlijk minder. Dit, terwijl er bij de lokale verkiezingen meer mensen stemrecht hebben. Bij de gemeenteraadsverkiezingen mogen naast mensen met de Nederlandse nationaliteit ook mensen met een paspoort binnen de EU en mensen die langer dan 5 jaar in Nederland wonen stemmen.

Partijprogramma's in het Nederlands

Voor internationale mensen blijkt het vaak aanzienlijk lastiger om informatie over partijprogramma's te verkrijgen. Volgens Ester zijn er wat kandidaten gaan flyeren voor het universiteitsgebouw op de Turfmarkt, waar zij en vele andere internationale studenten studeren. 'Maar dit was voornamelijk in het Nederlands en daarom is niet echt een belangrijk onderwerp onder internationale studenten geworden.'
Sommige partijen, zoals GroenLinks en de Haagse Stadspartij, bieden hun informatie in het Engels aan, 'maar het is vaak wat moeilijk te vinden en het is vaak een stuk minder', zegt Jakob. Zo vindt hij ook dat er vanuit de gemeente een tekort is in het aanbod van niet-Nederlandse informatie. Niet iedereen heeft hier last van. 'Ik ben zelf niet het meest betrokken geweest in het verkrijgen van informatie. Er is altijd wel genoeg Engelstalige informatie te vinden over dit soort zaken. En als dat er niet is, kan ik het altijd zelf proberen te vertalen', zegt Sylvain.

Internationale studenten bereiken

Gelukkig hebben studieverenigingen van de Haagse campus afgelopen zaterdag een aantal kandidaten van verschillende partijen uitgenodigd om hun partijprogramma's in het Engels te verstrekken. Het waren voornamelijk de linkse partijen die aan dit evenement deelnamen. Volgens Sylvain is dat dé manier om internationale mensen naar de stembus te krijgen.
'Als je naar zo’n praatje gaat kan je zelf zien of je het wel of niet goed vindt wat een bepaalde partij doet. Dit geeft mensen de kans om een standpunt te nemen en dat stimuleert mensen om te gaan stemmen.'
Naast de mogelijkheid om de partijen te leren kennen, werd er ook aan hen uitgelegd hoe het stemmen en de rest van het politieke bestel werkt.

Wonen

Wonen en klimaat zijn voor de internationale studenten belangrijke onderwerpen. Net zoals bij veel Nederlandse studenten speelt het onderwerp betaalbaar wonen een grote rol. 'Het is vaak ontzettend uitputtend voor studenten om een betaalbare woning te vinden, ze worden vaak opgelicht en betalen veel te veel', zegt Ester.
Het is voor haar belangrijk dat hier wat aan gedaan wordt. Helemaal in de context van internationale studenten. 'Huisbazen hebben soms de neiging om gebruik te maken van het feit dat internationale studenten de taal niet spreken. De bureaucratie hieromheen is in het Nederlands. Ik denk dus dat dit het voor internationale studenten moeilijker maakt om helderheid te krijgen uit contracten en de voorwaarden hierin.'
Volgens haar zou de gemeente dit kunnen verhelpen door huisbazen te verplichten om contracten in het Engels aan te bieden. Verder stelt ze een prijsplafond voor. Jakob stelt voor dat Den Haag weg moet doen met de regel dat er maar maximaal drie mensen in een huis mogen wonen als zij geen familie van elkaar zijn. 'Dit draagt totaal niet bij aan de oplossing voor de woningnood', zegt hij.

Klimaat

Klimaat is ook een belangrijk thema onder de studenten. Den Haag vinden ze mooi omdat er veel natuur is, en dat willen ze graag zo houden. 'Ik vind de toegankelijkheid naar de natuur vanuit de stad zeer belangrijk. Dit is belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van inwoners van een stad', zegt Sylvain. Ze willen dan ook dat Den Haag zo snel mogelijk CO2-neutraal wordt en dat recyclen makkelijker gemaakt wordt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!