Strand Scheveningen en Kijkduin decor voor eerste nationale schelpenteldag

Schelpen
Schelpen © Pixabay
DEN HAAG - Op het strand van Scheveningen en dat van Kijkduin worden zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur de schelpen geteld. Het zijn twee van de acht locaties waar dit weekend de nationale schelpentelling plaats zal vinden. Met de telling hopen wetenschappers meer inzicht te krijgen in welke soorten schelpen er voorkomen op onze stranden.
De schelpenteldag wordt in Nederland voor het eerst georganiseerd. Tellers moeten wanneer het eb is op de vloedlijn gaan staan en rondom honderd schelpen oppakken. Deskundigen zullen vervolgens de tellers helpen om de schelpen te sorteren. Ook is er een kaart beschikbaar waarop de 20 meest voorkomende schelpen staan.
In België wordt er al langer een schelpenteldag georganiseerd. Het Vlaams Instituut voor de Zee organiseert de telling inmiddels al vijf jaar. In Nederland is de organisatie in handen van Naturalis, de Strandwerkgemeenschap, Stichting De Noordzee, de Nederlandse Malacologische Vereniging en Stichting Anemoon. Er is nog sprake van een pilot, wanneer het succesvol blijkt te zijn wil men de Nederlandse teldag vaker gaan organiseren.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!