VERKIEZINGEN Dag 2: Opkomst: 8.5 procent | Verbazing bij HSP en PvdD over snelkieswijzers GroenLinks

DEN HAAG - Op de tweede dag van de gemeenteraadsverkiezingen is het in Den Haag op 49 plekken mogelijk om je stem uit te brengen. In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte.

Opkomst 21.00 uur

In Den Haag is op maandag en dinsdag 8.5 procent van de kiezers naar de stembus gegaan. Daarmee zijn er op dinsdag meer kiezers naar de stembus gegaan dan maandag het geval was, toen lag het opkomstpercentage op 3.3 procent.

Verbazing over snelkieswijzers GroenLinks

De snelkiezerwijzer van GroenLinks, waarmee ze de verschillen tussen linkse partijen inzichtelijk wil maken, krijgt op Twitter kritiek van de Partij voor de Dieren (PvdD) en de Haagse Stadspartij (HSP).
Volgens de vergelijking met de PvdD is de laatste tegen het investeren in opvang en ondersteuning van statushouders en vluchtelingen en zet GroenLinks zich wel in voor de komst van een Centrum Seksueel Geweld.
'Gaan jullie nu serieus leugens online gooien?', vraagt Leonie Gerritsen van PvdD zich af. 'De komst van het Centrum werd afgewezen door het college (waar GroenLinks in zit?!) en de opvang van statushouders en vluchtelingen steunen wij. Treurig dit...'
Dinsdagavond bleek de afbeelding met een vergelijking met PvdD van de website te zijn gehaald. 'Dank voor de feedback Leonie, gefixt', zo Tweet GroenLinks in een reactie.
Ook bij de HSP gaan de handen niet op elkaar voor de vergelijking van en met GroenLinks. 'En zo profileert GroenLinks zich t.o.v. de Haagse Stadspartij. Voor de volledigheid: Wij willen 20.000 bomen planten. En als het om bomen gaat check dan ook even het onderzoek van de Bomenstichting Den Haag, waar GroenLinks zwaar onvoldoende scoort', schrijft Peter Bos op Twitter.
De Haagse Stadspartij besloot vervolgens om een eigen versie van de snelkieswijzer te maken.
Ook bij de SP wordt de snelkieswijzer van GroenLinks niet met enthousiasme ontvangen.

Opkomst 18.00 uur

In Den Haag is dinsdagmiddag tot 18.00 uur 7.2 procent van de kiezers naar de stembus gegaan. Daarmee zijn er op dinsdag meer kiezers naar de stembus gegaan dan maandag het geval was, toen lag het percentage op 3.3 procent.

Hart voor Den Haag pleit voor meer dementievriendelijk Den Haag

Richard de Mos en Rita Verdonk (Hart voor Den Haag/ Groep de Mos) waren dinsdag op bezoek bij Florence Mariahoeve. 'We spraken met patiënten die licht dementerend zijn. Wat dat met hen, familie en vrienden doet.'
De twee pleiten voor meer dementievriendelijke initiatieven van de gemeente, zoals project DemenTalent waarbij mensen met dementie worden betrokken bij vrijwilligerswerk in de eigen omgeving.
Daarnaast zou de gemeente ook trainingen kunnen inkopen waarbij men leert om met mensen met beginnende dementie om te gaan. 'De winkeliers kunnen leren hoe deze mensen eerst even gerust te stellen en niet meteen naar huis te sturen.' De partijleden willen dat mensen met dementie zo geholpen worden om zo lang mogelijk mee te kunnen doen in de samenleving.

Woondebat

Bij Den Haag FM en omroep West hoor je tussen 18.00 en 19.00 uur het tweede deel van het Woondebat. Daarbij gaan politici, bewoners en organisaties in gesprek. Het debat staat onder leiding van Lot van Bree en Tjeerd Spoor.

Opkomst 16.00 uur

In Den Haag is dinsdagmiddag tot 16.00 uur 6.4 procent van de kiezers naar de stembus gegaan. Dat percentage lag na de eerste dag op 3.3 procent.

D66 op het station

De campaigners van D66 zijn nog niet opgehouden met hun werk, je kan ze zomaar tegenkomen bij de stations Holland Spoor, Centraal Station of Laan van NOI.

Politicus in de bus

In de afgelopen campagne reden sommige politici de stad rond in een eigen, geelgroene bus. Lesley Arp doet het net even anders. 'Een normale HTM bus, zonder campagneliederen. Zo rollen wij bij de SP.'

Verkiezingen = solliciteren

Simon Fritschij, de nummer twee van de ChristenUnie/SGP, houdt hoop op een plek naast lijsttrekker Judith Klokkenburg in de gemeenteraad. De verkiezingen van deze dagen vergelijkt hij met een sollicitatiegesprek, waarbij hij vreest dat de helft van de sollicitatiecommissie niet op komt dagen. Bij de vorige verkiezingen, in 2018, werd door 48,3 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht.

De Mos stemt op Verdonk

Richard de Mos heeft dinsdagmiddag zijn stem uitgebracht bij het Roemer Visscher College in Moerwijk. Zijn stem gaat naar de nummer twee van Hart voor Den Haag/ Groep de Mos: Rita Verdonk

Opkomst 14.00 uur

In Den Haag is dinsdagmiddag tot 14.00 uur 5.4 procent van de kiezers naar de stembus gegaan. Dat percentage lag na de eerste dag op 3.3 procent.

'Plakoorlog'

Op verkiezingsborden van Hart voor Den Haag langs de Teldersweg is niet langer het hoofd van de partijleider te zien. Op de borden is een poster van de Haagse Stadspartij geplakt. Kandidaat raadslid Peter Bos spreekt op Twitter van een plakoorlog op de 'illegaal geplaatste borden'.

Forum voor Democratie

In Den Haag is ook een poster van Forum voor Democratie aangepakt. Op het hoofd van partijleider Thierry Baudet is een snor getekend en zijn ogen zijn verworden tot regenbooghartjes.
VERKIEZINGEN Dag 2: Opkomst: 8.5 procent | Verbazing bij HSP en PvdD over snelkieswijzers GroenLinks
VERKIEZINGEN Dag 2: Opkomst: 8.5 procent | Verbazing bij HSP en PvdD over snelkieswijzers GroenLinks

Opkomst 12.00 uur

In Den Haag is tot 12.00 uur 4.4 procent van de kiezers naar de stembus gegaan. Dat percentage lag na de eerste dag op 3.3 procent.
Dinsdag zijn er, net als maandag het geval was, 49 stembureaus geopend. Woensdag zijn er 276 plekken in de stad waar gestemd kan worden.

PvdA TikTok

PvdA-raadslid Janneke Holman mocht de afgelopen jaren voor haar partij zitting nemen in de gemeenteraad en dat wil ze graag nog vier jaar doen. De campagne daarvoor voert ze onder meer op TikTok.

CDA TikTok

Ook bij het CDA wordt TikTok ingezet voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zo is te zien hoe Hinke de Groot, nummer 3 op de kieslijst, haar stem uitbrengt.

De Mos groots in stationshal

Het gezicht van Richard de Mos is op het Centraal Station moeilijk te vermijden, boven twee winkels hangt een groot stemadvies van de leider van Hart voor Den Haag/ Groep de Mos.

Anna moedigt jongeren aan om te gaan stemmen

Nog niet eens de helft van de jongeren gaat stemmen voor de gemeenteraad. Anna Jensma, de Haagse ambassadeur van de Nationale Jeugdraad, probeert daar iets aan te veranderen. 'Het is net zo relevant als de Tweede Kamerverkiezingen, het staat dichterbij dan de landelijke politiek.'

Stemhulpen

De StemWijzer voor Den Haag vind je hier. De Haagse stemhulp van MijnStem staat hier. Daarnaast is er voor de Haagse kiezer ook nog de hulp van het KiesKompas, deze vind je hier.
'Het is net als de tandarts, dan heb je het maar gehad'
'Ik ben gister wezen stemmen. Het is net als de tandarts, dan heb je het maar gehad', zegt Sjaak Bral in het radioprogramma Haags Bakkie. De cabaretier heeft zijn stem uitgebracht bij VUC.
'Met stemmen is het ook zo leuk dat je kan komen op locaties waar je niet zo snel komt', vult Arjan Brak, hoofd verkiezingen van de gemeente Den Haag, aan. Zo kun je dit jaar stemmen in Amare of bij The Hague Tech.
'Iets meer dan 14.000 mensen heeft gisteren gestemd', vertelt Brak over de opkomst van maandag. 'Daarmee zijn we voorloper bij de vier grote steden.'

Opkomst maandag

In Den Haag heeft maandag 3,3 van de stemgerechtigden op de eerste dag van de gemeenteraadsverkiezingen zijn of haar stem uitgebracht. In Utrecht (2,5 procent), Amsterdam (2,4 procent) en Rotterdam (2 procent van de stemmen) lag de opkomst lager.
'Het is gisteren hartstikke goed gegaan', blikt Brak terug op de eerste stemdag. De opkomst is nog wat laag, maar de verwachting is dat dat op 16 maart verder zal oplopen. 'Dat zit toch in de genen.'
De stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht worden woensdag gedurende de dag geteld in World Forum. De stemmen die woensdag worden uitgebracht zullen worden geteld nadat de stembureaus om 21.00 uur zijn gesloten.
Arjan Brak
Arjan Brak © Den Haag FM

Opkomst 10.00 uur

In Den Haag is tot dinsdagochtend 10.00 uur 3.7 procent van de kiezers naar de stembus gegaan. Dat percentage lag na de eerste dag op 3.3 procent.

Stemmen voor blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden

Op een aantal van de stembureaus zijn er extra voorzieningen getroffen om het ook voor blinde en slechtziende kiezers en voor dove en slechthorende kiezers mogelijk te maken om te stemmen.
Voor blinden en slechtzienden zijn er voelbare geleide lijnen op de vloer, is er een stemmal en soundbox om te kunnen stemmen en er zijn waterbakken voor geleidehonden aanwezig.
Voor doven en slechthorenden zijn er rustige stemlocaties met weinig omgevingsgeluid, is het mogelijk om een videoverbinding op te zetten met een gebarentolk en een schrijftolk en zijn er video's die ondertiteld en in gebarentaal uitleg en informatie geven over de verkiezingen.

Locaties dinsdag:

 • Bibliotheek Haagse Hout, Theresiastraat 195
 • Bibliotheek Transvaal, Hobbemaplein 30
 • Inclusion4all, Vuursteen 8
 • Madurodam, George Maduroplein 1
 • Stadsdeelkantoor Escamp, Leyweg 811
 • Wijkcentrum Eltheto, Azaleaplein 2

Locaties woensdag:

 • Bibliotheek Haagse Hout, Theresiastraat 195
 • Bibliotheek Transvaal, Hobbemaplein 30
 • Inclusion4all, Vuursteen 8
 • Madurodam, George Maduroplein 1
 • Stadsdeelkantoor Escamp, Leyweg 811
 • Wijkcentrum Eltheto, Azaleaplein 2
 • Centrum Jonckbloetplein, Jonckbloetplein 24
 • Serviceflat Dekkershaghe, Aaltje Noordewierstraat 12

Campagnes

De sociaaldemocraten zijn op de tweede dag van de verkiezingen nog niet aan rusten toe, zo wordt er door de PvdA nog geflyerd op station Mariahoeve.
Natuurlijk wordt er ook nog campagne gevoerd door andere partijen, zoals door Lijst Ramdhani.
Niels Brink, kandidaat voor GroenLinks (nummer 18), wacht thuis af hoe er wordt gestemd. 'Heb je nog niet gestemd? Het kan vandaag en morgen nog! Met een stem voor GroenLinks stem je voor een #groen, #gelijk en #kansrijk Den Haag.'
De nummer 9 van DENK Den Haag, Mouna el Argabi, doet haar oproep samen met Tweede Kamerfractievoorzitter Farid Azarkan nog een oproep om te gaan stemmen. 'Samen gaan we Den Haag sterker maken en de belangen van alle Hagenezen behartigen.'

Potloden tellen

In het wijkcentrum van Benoordenhout is gisteren al behoorlijk gestemd. Hoewel je je rode potlood mee naar huis mag, zijn ze hier weer ingeleverd. Door te tellen weten ze precies hoeveel mensen er ongeveer zijn geweest.
VERKIEZINGEN Dag 2: Opkomst: 8.5 procent | Verbazing bij HSP en PvdD over snelkieswijzers GroenLinks
VERKIEZINGEN Dag 2: Opkomst: 8.5 procent | Verbazing bij HSP en PvdD over snelkieswijzers GroenLinks

Opkomst maandag

In Den Haag heeft 3,3 van de stemgerechtigden op de eerste dag van de gemeenteraadsverkiezingen gestemd. In Utrecht (2,5 procent), Amsterdam (2,4 procent) en Rotterdam (2 procent van de stemmen) lag de opkomst lager. Ook dinsdag en woensdag kan er gestemd worden.

49 stembureaus zijn geopend

Net als maandag zijn er vandaag 49 stembureaus geopend voor de verkiezingen. Er werd eerder gekozen om de verkiezingen over drie dagen te spreiden om er zo voor te zorgen dat het niet te druk zou worden in de stembureaus. Woensdag zijn er 276 stembureaus geopend. Stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht worden woensdag geteld.
© Richard Mulder

Woondebat

Bij Den Haag FM en mediapartner Omroep West hoor je vanavond tussen 18.00 en 19.00 uur het tweede deel van het Woondebat waar lijsttrekkers, ondernemers, organisaties en bewoners aan het woord komen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!