Martijn vangt gevluchte Oekraïners op in leegstaand hotel: 'Iedereen wil zijn steentje bijdragen'

Hotel Empire en Martijn Lentze
Hotel Empire en Martijn Lentze © Den Haag FM en 070 Vastgoed
DEN HAAG - Na financiële steun en het opsturen van spullen voor vluchtelingen uit Oekraïne, wilde vastgoedondernemer Martijn Lentze nog meer doen. Met zijn bedrijf 070 Vastgoed transformeert hij panden tot woningen. In zijn leegstaande hotel op Scheveningen gaat hij binnenkort 50 vluchtelingen opvangen. 'Ik verwacht binnen een week mensen op te vangen', zegt Martijn.
Martijn hoorde van dichtbij wat de impact van de oorlog is. 'Ik heb een schoonmaakster van Oekraïense afkomst. Haar zoon, die timmerman is in Laak, is zes weken geleden teruggegaan. Die loopt met een kalashnikov door Kiev', vertelt hij in Bob Staat Op.
Onlangs werd Martijns bedrijf eigenaar van Hotel Empire in de Keizerstraat op Scheveningen. Totdat de vergunningen helemaal rond zijn voor de verbouwing, wil Martijn er vluchtelingen opvangen.
Martijn Lentze | Foto:
Martijn Lentze | Foto:

Veel geregel

Daarvoor moet een hoop gebeuren, zoals een keuring van de brandweer en het regelen van keukens tot beddengoed. Daarvoor belde Martijn naar zijn eigen leveranciers. 'Onze witgoedleverancier zei: "Als je koelkasten nodig hebt, krijg je die van ons". En de vloerenleverancier wil wel vloeren geven. Iedereen wil zijn steentje bijdragen, dat is mooi om te horen.'
Het was nog een heel gedoe om alles te regelen voor de opvang. 'Een collega is er weken mee bezig geweest. Ze is begonnen bij het COA, VNG, de gemeente Den Haag. Uiteindelijk kwamen we uit bij het Rode Kruis en het Leger des Heils.' Al met al waren ze drie weken bezig om alles te regelen.

Scholen en winkelpanden

Martijn denkt dat het qua opvang gaat om maanden. Hij denkt ook dat er meer gebouwen zijn die geschikt zijn om mensen op te vangen. 'Zoals gebouwen die minder geschikt lijken zoals scholen en winkelpanden. Woningen hebben we al te weinig. Dus dit soort panden zijn prima geschikt te maken met mobiele douches en keukens.'
Maar kan Nederland dit zo snel regelen? 'Wij zijn in Nederland niet zo bekend met hoe dit snel goed te organiseren. De instanties zijn er echt niet op berekend. Ik hoop dat we er nu klaar voor staan.'
Hotel Empire op Scheveningen
Hotel Empire op Scheveningen © Den Haag FM

Opvang in Nederland

In Nederland worden op dit moment 7.200 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Volgens de laatste cijfers zijn er 21.250 plekken beschikbaar om vluchtelingen op te vangen. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Aan de 25 veiligheidsregio's is gevraagd om aan het einde van deze week in totaal 25.000 opvangplekken beschikbaar te hebben, dat aantal moet later nog verdubbelen. Het is nog niet goed duidelijk hoeveel mensen er naar Nederland zullen komen, meldt het kabinet.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!