VERKIEZINGEN Dag 3: Stembussen zijn gesloten | volg onze uitslagenavond op Den Haag FM

Stemmen op de stadsboerderij
Stemmen op de stadsboerderij © Stadsboerderij Den Haag
DEN HAAG - Op de derde en laatste dag van de gemeenteraadsverkiezingen kun je op 276 plekken in de stad terecht om te stemmen. De stembussen zijn open tot 21.00 uur woensdagavond. Dit liveblog is gesloten. Houd de uitslagen in de gaten in ons nieuwe liveblog.

Op de valreep Elias

Opkomst 20.00 uur

Het opkomstpercentage is om 20.00 uur over de 40 procent gegaan: 41,2 procent om precies te zijn.

Opkomstpercentage om 19.00 uur

Over slechts twee uur sluiten de stembussen, de teller van het opkomstpercentage staat op 37,4 procent.

Keuzestress?

Oud-raadslid Joeri Oudshoorn van de Haagse Stadspartij heeft een tip!

Opkomstpercentage om 18.00 uur

Nog drie uur voordat de stembussen sluiten: om 18.00 uur was het opkomstpercentage in Den Haag 34,0 procent.

Kippen 'op stok', stemmen kan wel bij stadsboerderij

Normaal gesproken sluiten de stadsboerderijen om 17.00 uur, maar op deze verkiezingsdag blijven deze vijf stembureaus open tot 21.00 uur.

Opkomstpercentage om 17.00 uur

Het opkomstpercentage ligt om 17.00 uur op 30,7 procent.

Eerst stemmen, dan verjaardag vieren

Opkomst 16.00 uur

Tot woensdagmiddag 16.00 uur is 27.7 procent van de kiezers naar een stembureau gegaan.

Reclame voor de deur van het stembureau

De reclame van onder meer het CDA voor de deur van een stembureau zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij de ChristenUnie/SGP.

Opkomst 15.00 uur

Tot woensdagmiddag 15.00 uur is 25.3 procent van de kiezers naar een stembureau gegaan.

Rook uit de servers bij campagnesite HSP

Waardering

Bij de SP zien we de waardering voor de stem die lijsttrekker Lesley Arp kreeg van haar nummer twee, Rick Hoefsloot. 'Had het de afgelopen jaren niet zonder Rick kunnen doen, dus deze stem is me veel waard.'

Partijdige kieswijzer

De snelkieswijzers die GroenLinks had gemaakt vielen niet in goede aarde bij de Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij. D66 plugt vandaag ook nog even haar partijdige kieswijzer waarbij je zelf kunt kiezen met welke partij de D66 wilt vergelijken. De keuze bestaat uit GroenLinks, PvdA, VVD, HSP en VOLT.

De Mos stemt bij ProDemos

Na het Tinderprofiel van Richard de Mos, Rita Verdonk die in de partijlimousine aankomt bij het stembureau en de jarige kandidaten is er ook vandaag weer een actie van Hart voor Den Haag. 'Als statement tégen uitsluiting stemden Hart voor Den Haag leden zojuist bij @ProDemos , het Huis voor Democratie!'

Stemmen tellen World Forum

Burgemeester Jan van Zanen is woensdagmiddag op bezoek in het World Forum, daar worden vanmiddag de stemmen geteld die op maandag en dinsdag zijn uitgebracht.

Opkomst 14.00 uur

Gemeten tot woensdagmiddag 14.00 uur is 22.7 procent van de Haagse kiezers naar een stembureau gegaan. Dat percentage is inclusief de stemmers van maandag en dinsdag.

Groot aantal stembureauleden moet thuisblijven door corona; tekort kan leiden tot sluiting stembureaus

Veel mensen die zich hebben aangemeld als stembureau-lid hebben corona opgelopen. Hierdoor dreigt voor woensdagmiddag een tekort, laat Hoofd Verkiezingen Arjan Brak weten. ‘Gelukkig hebben we reservelijsten waar we uit kunnen putten, maar we zijn nog bezig met puzzelen’, zegt hij.
Om 15.30 uur is de eerste shift voor stembureauleden afgelopen. Mocht het rooster voor na die tijd niet rondkomen, dan kan het dat één of meerdere stembureaus de deuren moeten sluiten. ‘We houden rekening met het scenario, maar dat willen we natuurlijk te allen tijde voorkomen. Nu is het in ieder geval nog niet aan de orde, dat komt als het komt.’

Opkomst 13.00 uur

Tot woensdagmiddag 13.00 uur is 20.1 procent van de Haagse kiezers naar een stembureau gegaan. Al is het niet bij ieder stembureau even druk. In het clubhuis van SV Houtwijk zijn vandaag pas 45 mensen langsgekomen.

Haagse lijsttrekkers stemmen

D66-voorman Robert van Asten bracht op de fiets een bezoek aan het stembureau in het Kunstmuseum om daar te stemmen.
Het bezoek aan de stembus was een familieaangelegenheid bij VVD-wethouder Kavita Parbhudayal, zo is te zien op Twitter.
GroenLinks-wethouder Arjen Kapteijns besloot om zijn stem te gunnen aan Isabel Bos.
GroenLinks-lijsttrekker Marielle Vavier is zichtbaar content met haar uitgebrachte stem, zo is te zien op Twitter.
Fatima Faid, lijsttrekker van de Haagse Stadspartij, deelt nog een stemadvies op haar Twitter.
50PLUS Den Haag hoopt bij deze verkiezingen terug te keren in de raad, al lijkt ze de uitslag wat zwaarmoedig tegemoet te zien.
Bij Hart voor Den Haag/ Groep de Mos zit de stemming er nog goed in vandaag: 'Collega Ralf Sluijs bestelde zojuist 15 zetels! Ga stemmen!'
Ook bij de ChristenUnie-SGP is het vandaag feest. Lijsttrekker Judith Klokkenburg heeft er een gebakje bij genomen.
PVV-voorman Sebastian Kruis mocht twee vakjes rood kleuren en bracht een stem uit op de nummer twee en drie van zijn partij.

Dassen en Rutte stemmen in Den Haag

Volt-leider Laurens Dassen heeft woensdagochtend zijn stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat deed Dassen in het stembureau in Zaal 3 van Het Nationale Theater in Den Haag. Zijn eigen partij doet in onze stad niet mee aan de verkiezingen.
Ook minister-president Mark Rutte heeft woensdag zijn stem uitgebracht, weet mediapartner Omroep West. Dat deed hij in zijn oude basisschool, Schoolvereniging Wolters in Den Haag.

Opkomst 12.00 uur

Rond 12.00 uur is 17.5 procent van de Haagse kiezers naar een stembureau gegaan. Bij de verkiezingen van 2018 werd er door 48.3 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht.
Daarmee is het aantal stemmen hoger in vergelijking met hetzelfde tijdstip vier jaar geleden. Toen waren de verkiezingen echter op één dag.
Stembureau Kurhaus
Stembureau Kurhaus © Den Haag FM

Uitslagenavond op Den Haag FM

De stembussen sluiten om 21.00 uur vanavond. Daarna worden de stemmen geteld. Maar de grote vraag is: hoe heeft Den Haag gestemd? Daar kom je achter als je de uitslagenavond volgt via Den Haag FM.

Winactie voor stemmers bij PAARD

Bij het PAARD kan vandaag ook worden gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen. 'Om te vieren dat iedereen mag stemmen hebben wij een actie opgezet.'
Wie tussen 12.00 en 17.00 uur komt stemmen in het stembureau maakt kans op toegangskaarten voor het uitverkochte concert van Goldband. Stemmers krijgen een lot en na 17.00 uur wordt via de Instagram van PAARD bekendgemaakt wie de kaarten heeft gewonnen.
Karel Milo en Boaz in de videoclip Ja Ja Nee Nee
Karel Milo en Boaz in de videoclip Ja Ja Nee Nee © Goldband

Internationale studenten mogen ook stemmen

Wij spraken Ester (22) uit Slowakije, Sylvain (21) uit Frankrijk en Jakob (23) uit Zweden over wat zij belangrijk vinden bij het stemmen voor de gemeenteraad.

Opkomst 11.00 uur

Tot woensdagochtend 11.00 uur is 15.0 procent van de kiezers naar de stembus gegaan.
'Luister naar Laak'
De oproep om te gaan stemmen komt niet alleen van politici, de bewoners die zijn verzameld in RadiLaak doen deze dag ook een oproep. 'Laak laat je horen! Ga stemmen. Vandaag heb je de kans om te laten zien dat je een mening hebt, want de opkomst in Laak is altijd bijzonder laag. Dwing het bestuur: Luister naar Laak.'

Stemmen worden geteld

Bij het World Forum wordt al druk gewerkt, op die locatie worden de stemmen geteld die maandag en dinsdag zijn uitgebracht. Het stemmen gebeurt handmatig: ze worden eerst op een grote stapel gelegd waarna ze vervolgens geteld worden. 'Het is een handmatig proces waarbij iedereen kan kijken hoe er geteld wordt.'
De verwachting is dat er bij World Forum tot 16.00 uur geteld zal worden. De stemmen van woensdag worden na 21.00 uur pas geteld op alle stembureaus.

Uitslag

Op de avond van de verkiezingen is er een centrale uitslagenavond waarbij een tussentijdse uitslag bekend zal worden gemaakt. Op maandag 21 maart wordt de uitslag van de verkiezingen definitief vastgesteld.

'Met volle overtuiging' gestemd

ChristenUnie-SGP-lijsttrekker Judith Klokkenburg heeft 'met volle overtuiging' haar stem uitgebracht. Dat deed ze door het vakje van de nummer twee van haar partij rood te kleuren.

Haags Bakkie

Ook Nicolette Krul is voor haar uitzending nog even langs het stembureau gegaan. Tot 12.00 uur houdt zij je op de hoogte van deze politieke dag.

Madurodam

Verslaggever Rosalyn van der Dussen trof bij het stembureau van Madurodam een kiezer die een verrassing kreeg omdat ze daar de 50e stemmer was.

Opkomst 10.00 uur

Tot woensdagochtend 10.00 uur is 12.6 procent van de kiezers naar de stembus gegaan. Een stem uitbrengen kan nog tot 21.00 uur op woensdagavond.

Feest der democratie of een verjaardag?

De dag van verkiezingen wordt vaak het feest van de democratie genoemd, bij een groot deel van de fractie en kandidaten van Hart voor Den Haag/ Groep de Mos lijkt het dubbel feest te zijn: de kandidaten geven op Facebook aan vandaag jarig te zijn.
'De mensen zien bij de verjaardagsattendering in de bijnaam ‘Ik stem Hart voor Den Haag’ staan', legt Richard de Mos uit. 'We bereiken hierbij duizenden mensen die we alsnog over de streep willen trekken om te gaan stemmen.'

Opkomst 9.00 uur

Tot woensdagochtend 9.00 uur is 10.9 procent van de kiezers naar de stembus gegaan. Dat is inclusief de mensen die op maandag en dinsdag hun stem hebben uitgebracht.
'Ze denkt gewoon dat we naar de kinderboerderij gaan'
'Het was moeilijk kiezen, Ik heb zelfs net nog even een stemwijzer gebruikt', vertelt een Hagenaar aan onze verslaggever. Sommige kiezers zijn met hond op pad gegaan naar de stembus. 'Zo kan ie even een extra stukje lopen.' Een ander heeft haar kind meegenomen, al lijkt die zich nog niet bewust van het stemmen. 'Ze denkt gewoon dat we naar de kinderboerderij gaan.'

Stemhulpen

De StemWijzer voor Den Haag vind je hier. De Haagse stemhulp van MijnStem staat hier. Daarnaast is er voor de Haagse kiezer ook nog de hulp van het KiesKompas, deze vind je hier.

Keizerstraat

In de Keizerstraat blijkt niet iedereen van plan te zijn om te gaan stemmen. 'Nee, heb geen nut joh, met dat tyfus-zooitje', wist een voorbijganger te vertellen. Anderen zeggen juist 'zeker te stemmen' vandaag.
'Er zijn echt onderwerpen waar de gemeente over gaat die voor jongeren van belang zijn'
Burgemeester Jan van Zanen hoopt dat iedereen vandaag gaat stemmen. Dat zegt hij op Den Haag FM. 'Het is een kleine moeite en je kunt overal terecht.' Hij roept ook jongeren op om te gaan stemmen. 'Er zijn echt onderwerpen waar de gemeente over gaat die voor jongeren van belang zijn.'
'Als je Den Haag ademt, adem dan ook terug door te stemmen.'

Opkomst 08.00 uur

Tot woensdagochtend 8.00 uur is 9.1 procent van de kiezers naar de stembus gegaan, dat is inclusief de mensen die op maandag en dinsdag hun stem hebben uitgebracht.

Tellen van de stemmen

De stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht worden woensdag geteld in het World Forum aan het Churchillplein 10. De stemmen van woensdag worden vanaf 21.00 uur geteld op het stembureau of in het World Forum. Het tellen van de stemmen is openbaar waardoor kiezers daarbij aanwezig mogen zijn.

Uitslag

Op de avond van de verkiezingen is er een centrale uitslagenavond waarbij een tussentijdse uitslag bekend zal worden gemaakt. Op maandag 21 maart wordt de uitslag van de verkiezingen definitief vastgesteld.

Verslag

Op Den Haag FM houdt verslaggever Jeanneau van Beurden je op de hoogte van deze stemdag. Je hoort hem in Bob Staat Op.

276 stembureaus

De afgelopen weken kon je er niet omheen: politici van 21 partijen kwam je tegen op de markt, bij een debat of bij het flyeren. Allen willen ze een kans maken op een aantal van de 45 zetels in de Haagse gemeenteraad en 14, 15 en 16 maart mag er gestemd worden.
Een deel van de stembureaus (49) was maandag en dinsdag al geopend. Op woensdag zijn dat er een stuk meer: je kunt vandaag tot 21.00 uur stemmen in een van de 276 stembureaus in de stad.

Debatten terugkijken

In aanloop naar de verkiezingen hebben de lokale politici veel debatten gevoerd en uit kunnen leggen hoe zij de stad de komende jaren willen gaan besturen. Op deze pagina kun je een aantal van die debatten terugkijken.

Politieke partijen

 1. Hart voor Den Haag/Groep de Mos
 2. VVD
 3. D66
 4. GroenLinks
 5. CDA
 6. PvdA
 7. Haagse Stadspartij
 8. Partij voor de Dieren
 9. PVV
 10. ChristenUnie-SGP
 11. SP
 12. 50PLUS
 13. LEF - voor de nieuwe generatie
 14. Nationale Bond tegen Overheidszaken
 15. DENK
 16. Lijst Roopram
 17. Haags Belang
 18. Lijst Ramadhin
 19. Forum voor Democratie
 20. Lijst Ramdhani
 21. INL Den Haag
© Richard Mulder

Uitslag 2018

 1. Groep de Mos / Hart voor Den Haag 16,8% (8 zetels)
 2. VVD 13,9% (7 zetels)
 3. D66 12,3% (6 zetels)
 4. GROENLINKS 10,6% (5 zetels)
 5. CDA 6,5%(3 zetels)
 6. PvdA 6,5% (3 zetels)
 7. Haagse Stadspartij 5,6% (3 zetels)
 8. Partij voor de Dieren 5,3%(2 zetels)
 9. PVV 4,7%(2 zetels)
 10. Islam Democraten 3,6% (1 zetel)
 11. ChristenUnie SGP 3,2% (1 zetel)
 12. SP 2,7% (1 zetel)
 13. NIDA 2,3% (1 zetel)
 14. 50PLUS 2,3% (1 zetel)
 15. Partij van de Eenheid 2,1% (1 zetel)
De opkomst lag met 48,3 procent fors onder het landelijk gemiddelde van 55 procent.
Na de verkiezingen vormden Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks een coalitie.
Nadat de coalitie in oktober 2019 viel volgde er een nieuw stadsbestuur, gesteund door een coalitie van VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA.
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!