UITSLAGENAVOND: De Mos blijft de grootste bij tweede tussenstand

Hart voor Den Haag na eerste tussenstand
Hart voor Den Haag na eerste tussenstand © Richard Mulder
DEN HAAG - Hart voor Den Haag/Groep de Mos staat bij de laatste tussenstand op 9 zetels. D66 is de tweede partij met 8 zetels en VVD haalde 7 zetels. In totaal is 93 procent van de stemmen geteld.

'Hier hoopte ik op'

Nieuwe tussenstand: niks veranderd

ChristenUnie/SGP en SP behouden 1 zetel

CDA op 3 zetels

Haagse Stadspartij: 'Hoopvol dat het er twee worden'

De Haagse Stadspartij staat in de tussenstand op 1 zetel. 'Ik ben nog wel hoopvol dat het er twee worden, misschien nog wel drie. Het is pas klaar als het klaar is', zegt lijsttrekker Fatima Faïd. 'Bij drie ga ik juichen.'
Ze denkt dat het komt door de leiderschapswisseling. Na 24 jaar stopte Joris Wijsmuller bij de partij. 'Heel veel mensen kennen Joris.' Inwoners moeten wennen aan nieuwe gezichten, denkt Faïd.
Fatima Faïd
Fatima Faïd © Den Haag FM

PvdD: 'Voorlopig zijn we de vijfde partij'

In 2018 haalde Partij voor de Dieren 2 zetels. Nu staat de partij op 3. 'We zijn heel blij dat we stijgen, ook in percentage. In de voorlopige zijn we de vijfde partij', zegt lijsttrekker Robert Barker. Volgens de lijsttrekker merkte de partij tijdens het flyeren dat meer mensen geïnteresseerd waren.
De partij heeft vooraf besproken dat ze bereid zijn om in een coalitie deel te nemen, zegt Barker.
Robert Barker
Robert Barker © Den Haag FM

De Mos

Richard de Mos is iets teleurgesteld. 'We hopen dat we er nog een of twee bij krijgen. Er moet nog wat bij. Ze gaan nog wijken tellen waar we heel groot zijn. Dat moet ook, want we hebben zetels nodig om niet buitengesloten te worden. De avond is nog jong. Ik hoop dat we 11 of 12 zetels gaan halen.'
De Mos vraag zich af of mensen nog genoeg vertrouwen hebben in de politiek. 'Veel mensen zijn niet gaan stemmen. Dat is heel jammer. Hebben we het wel goed genoeg uitgelegd? Qua campagnevoeren hebben we alles gedaan.

CDA blij en 'tikje opgelucht'

CDA staat met de eerste tussenstand op 3 zetels. Dat is evenveel zetels als bij de vorige verkiezingen. 'Als dit de uitslag is, ben ik heel erg blij. En een tikje opgelucht', zegt campagneleider Daniël de Groot op Den Haag FM. Zeker omdat er landelijk veel is gebeurd in het CDA, zegt De Groot.
Volgens De Groot zou de huidige coalitie door kunnen, 'maar De Mos is als grootste partij als eerste aan zet'.
Daniël de Groot
Daniël de Groot © Den Haag FM

Reactie D66 en GroenLinks

Volgens de voorlopige uitslag wint D66 twee zetels. 'Ik ben met twee zetels winst absoluut tevreden. Het is een onbeschrijfelijk gevoel. Het is spannend wat de rest gaat brengen, er komen nog grote stembureaus.' Van Asten zegt nog steeds niet te willen samenwerken met Hart voor Den Haag zolang de corruptiezaak niet is opgelost.
Ook Mariëlle Vavier van GroenLinks is blij en trots. 'Het is een hele goeie uitslag. We zijn nog steeds de grootste linkse partij.' Voor Vavier is de uitslag een bevestiging van het werk in het college de afgelopen jaren. 'We zijn stabiel op vijf gebleven.' Ze houdt wel wat slagen om de arm aangezien nog maar de helft van de stemmen is geteld. 'De Stationsbuurt en grotere wijken moeten nog geteld. Het kan nog zes worden.'

Eerste tussenstand

57 procent van de stemmen zijn geteld. Op basis daarvan staat Hart voor Den Haag/Groep de Mos op 9 zetels, gevolgd door D66 met 8 en VVD met 7. Hart voor Den Haag verwachtte zelf 15 zetels.
Afbeelding: gemeente Den Haag
Afbeelding: gemeente Den Haag

Stemmen tellen

© Richard Mulder

Hart voor Den Haag hoopt de grootste te worden

'We hebben ingezet op ons eigen verhaal met een positieve campagne. De peilingen zijn goed, de geluiden waren goed. Maar mensen moeten wel naar de stembus zijn gegaan. We hebben ingezet op 15 zetels. Ik hoop dat we veruit de grootste worden. Dan kunnen ze niet meer om ons heen', zegt Richard de Mos die met zijn partij samen is bij Luden op het Plein.
Hart voor Den Haag in Luden
Hart voor Den Haag in Luden © Den Haag FM

Van Asten trots op vrijwilligers

D66 is vanavond bij Bleyenberg. Lijsttrekker Robert van Asten zegt trots te zijn op alle mensen die de afgelopen weken campagne hebben gevoerd. 'Die doen dat allemaal vrijwillig. Dat is een pluim waard', zei van Asten.

Jan Van Zanen over opkomstpercentage

De Haagse burgemeester Jan van Zanen is niet tevreden met het opkomstpercentage in zijn stad, meldt mediapartner Omroep West. Rond 20.30 uur had 42 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht. Van Zanen zegt tegen Omroep West dat hij dat tegen vindt vallen. 'Zeker omdat maandag en dinsdag de opkomst in Den Haag 8,5 procent was. Dat was aanmerkelijk meer dan in Amsterdam en Rotterdam. Dus ik dacht, dat ziet er goed en veelbelovend uit.'

Continu toeloop op Den Haag Centraal

De stembureaus op de NS-stations zijn woensdag beter bezocht dan in de afgelopen dagen, maar nergens hoefden de mensen lang te wachten. 'Het stemmen ging geleidelijk en in een gemoedelijke sfeer', aldus een NS-woordvoerder. In Den Haag een stemtent ingericht waar "continu een goede toeloop" was

Tellers melden zich

De vrijwilligers die vanavond komen de stemmen komen tellen melden zich bij het World Forum.
© Richard Mulder

De politici komen samen voor de uitslagen

Groep de Mos is op het Plein
UITSLAGENAVOND: De Mos blijft de grootste bij tweede tussenstand
UITSLAGENAVOND: De Mos blijft de grootste bij tweede tussenstand

Opkomst 20.00 uur

Het opkomstpercentage is om 20.00 uur over de 40 procent gegaan: 41,2 procent om precies te zijn.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!