The Hague Royals strijdend ten onder tegen Spirou Basket Charleroi

Bart Bijnsdorp (rechts) en Nathan Kuta
Bart Bijnsdorp (rechts) en Nathan Kuta © Frank van Leeuwen/Sportsnap.nl
DEN HAAG - Na het pijnlijke verlies in België tegen Okapi Aalst (98-40) verloor The Hague Royals donderdagavond voor de tweede keer op rij van een Belgische tegenstander. Spirou Basket Charleroi was heel veel maten te groot en keerde met een makkelijke 60-111 op zak terug naar Wallonië.
Hoe groot het verschil is voor de Hagenaren tegen een Belgische tegenstander hadden de geel-groenen al ondervonden op bezoek bij Okapi Aalst. De Haagse formatie van coach Bert Samson moest op verplaatsing een pijnlijke 98-40 slikken en was het dus afwachten hoe de ploeg zich zou herstellen deze avond tegen Spirou Basket Charleroi.
Aanvankelijk leken de Hagenaren in het eerste kwart nog aan te kunnen haken bij de mannen uit Wallonië. Grote plaaggeest deze avond van de zuiderburen was met name Alexandre Libert. De man die ook voor de nationale ploeg, Belgian Lions uitkomt scoorde maar liefst 27 punten. Vanachter de driepuntlijn was de 32-jarige routinier voor Charleroi uitermate trefzeker en schoot 7 driepunters raak. Hiermee zorgde hij er hoogstpersoonlijk voor dat de Belgen het eerste kwart overtuigend af konden sluiten: 17-33.

Nathan Kuta

Bleven The Hague Royals in het eerste kwart nog goed in de wedstrijd hangen, daar duurde het halverwege het tweede kwart voordat de Hagenaren weer eens tot een score kwamen via Casey Lopes. De Belgische opponent was toen al ver uit het zicht: 19-47.
De Nederlander die al op vroege leeftijd verhuisde met de familie naar België, Nathan Kuta, dunkt vervolgens hard en fraai raak. Als dan Yoeri Schoepen en even later Vincent Kesteloot voor de Walloniërs de trekker overhalen vanachter de driepuntlijn staat er een ruststand op de borden van 33-55.

Niet zonder slag of stoot naar de slachtbank

Het derde kwart is bijna een kopie van het eerste kwart. Spirou Basket scoren wederom 33 punten en zet de Haagse formatie daar 19 punten tegenover. Gevolg is een ruime achterstand van maar liefst 39 punten. Was het slecht aan Haagse zijde? Absoluut niet, maar de kloof tussen de Nederlandse semiprofs uit Den Haag en een sterke Belgische competitie met dito full profs laat zich simpelweg op beslissende momenten gelden. Goed om te zien is dat de geel-groenen zich niet zonder slag of stoot naar de slachtbank laten leiden en blijven knokken voor ieder punt.
Met 18 punten liet met name Bart Bijnsdorp zien dat hij een toegevoegde waarde is voor de mannen van de fel coachende Bert Samson. Bij vlagen zien we dan schitterende staaltjes basketbal in de Haagse sportcampus. Mooie balmovements, wat dan zeer fraai wordt afgerond. Dan weer door een dunk, dan weer met een (open) drietje. Tel daarbij de gezellige Belgische fan schare uit Charleroi bij op (met trommels en al) en je hebt alle ingrediënten voor een uiterst vermakelijk avondje uit in het Zuiderpark. 

RSW Liege

Dinsdagavond is het volgende treffen in deze Elite Silver. Dan mogen de Hagenaren op verplaatsing naar RSW Liege, ofwel Luik. De stad, zo’n 30 kilometer onder Maastricht, is dan de gastheer voor The Hague Royals die met het vertoonde spel van deze avond nog wel eens een tegenstander zouden kunnen laten struikelen. Laten de Royals daar maar mee beginnen in de Country Hall te Luik.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!