Uitslag gemeenteraadsverkiezingen staat vast: 13 partijen in nieuwe gemeenteraad

Raadszaal
Raadszaal
DEN HAAG - Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 hebben 184.211 mensen een stem uitgebracht. Dat is duidelijk nu de uitslag officieel is vastgesteld. De komende raadsperiode heeft de Haagse gemeenteraad 13 fracties, waaronder nieuwkomers DENK en Forum voor Democratie. Hart voor Den Haag/Groep de Mos zal de grootste fractie vormen, gevolgd door D66.
Het lijkt veel, maar met 13 partijen start deze raadsperiode met een kleiner aantal partijen. In 2018 waren het er nog 15. Islam Democraten, NIDA, 50PLUS & Partij van de Eenheid zijn uit de raad verdwenen.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen hebben 184.211 mensen een stem uitgebracht. In totaal waren er 428.137 kiesgerechtigden in de stad. Dat zorgt voor een opkomstpercentage van 43.03 procent. Er werden 993 stemmen ongeldig verklaard en er is 472 keer blanco gestemd. Er waren maandagochtend geen bezwaren bij het vaststellen van de resultaten.
Het opkomstpercentage verschilt per stadsdeel, op Scheveningen gingen de meeste mensen (55,92%) stemmen en in Laak gebeurde dat het minst (22,72%).

Opkomst in stadsdelen

Voorkeurstemmen

Door het behalen van voorkeurstemmen kunnen vier kandidaat-raadsleden die lager op de lijst stonden toch in de raad terechtkomen. Het gaat om Hera Butt, Isabel Bos (beiden GroenLinks), Janneke Holman (PvdA) en Farid Azarkan (DENK). Azarkan zorgde er bij DENK ook voor dat hij meer stemmen haalde dan lijsttrekker Nur Icar.
De gekozen raadsleden ontvangen, per koerier, een benoemingsbrief. Op 30 maart zullen de nieuwe raadsleden worden geïnstalleerd, een dag eerder wordt afscheid genomen van de vertrekkende raadsleden.

Uitslag

 1. Hart voor Den Haag (9)
 2. VVD (7)
 3. D66 (8)
 4. GroenLinks (5)
 5. CDA (3)
 6. PvdA (3)
 7. Haagse Stadspartij (1)
 8. Partij voor de Dieren (3)
 9. PVV (1)
 10. CU-SGP (1)
 11. SP (1)
 12. DENK (2)
 13. FVD (1)

Geen zetels

 • 50PLUS
 • Lijst Blanco
 • Lijst Ramdhani
 • Lijst Roopram
 • Haags Belang
 • INL Den Haag
 • LEF - voor de nieuwe generatie
 • Nationale Bond tegen Overheidszaken

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!