Goedkoper reizen tussen Den Haag en Eindhoven: 'Hoe rustiger de trein, hoe hoger de korting'

Den Haag Centraal Foto Daan de Ligt
Den Haag Centraal Foto Daan de Ligt
DEN HAAG - De NS gaat een proef doen op het traject Eindhoven - Den Haag. Tot 3 juli reis je met hoge korting tussen de twee steden. Hoe rustiger de trein, des te hoger de korting, die kan oplopen tot 60 procent. Dit geldt ook voor de tussenstations Rotterdam, Delft, Tilburg en Breda.
Het idee van de pilot is het NS-Voordeel ticket: een e-tickets waarbij je korting op het treinkaartje per treinrit wordt bepaald door de drukte. Het is de bedoeling om mensen te stimuleren met de trein te reizen en om reizigers beter te spreiden over de treinen.
'Onze reizigers zijn al gewend dat we korting geven als er gereisd wordt tijdens daluren, maar we gaan nu voor het eerst een korting op maat per treinrit aanbieden, vertelt Tjalling Smit, binnen de Raad van Bestuur van NS verantwoordelijk voor treinkaartjes en abonnementen.

Treinrit

Met de proef wil de NS weten in hoeverre reizigers door een hoge korting bereid zijn om een kaartje te kopen voor een specifieke treinrit. 'Zo worden treinen met veel lege stoelen beter benut en proberen we te drukke treinen te voorkomen.'
Zo is de Intercity van Eindhoven naar Den Haag op maandag om 10.15 uur voor twee derde bezet. In de trein die twee uur later gaat is slechts een derde van de stoelen bezet. 'Wie die trein neemt kan daarom 30 procent korting krijgen', zegt Smit.

Ticket

Reizigers hebben geen abonnement nodig om mee te doen aan de pilot. Je moet wel je ticket minimaal een dag van tevoren aanschaffen. Je plant de reis in via de reisplanner, de NS-app of op de website. Na 3 juli besluit de NS of er op andere trajecten ook getest wordt met de korting.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!