Hoe gezond is jouw gebit? Aandacht voor mondhygiëne in Haagse Poetsweek

Haagse Poetsweek van start
Haagse Poetsweek van start © Pixabay
DEN HAAG - Het hebben van een slechte mondhygiëne vergroot het risico op andere lichamelijke aandoeningen. Daarom vestigt GGD Haaglanden deze week de aandacht op het goed onderhouden van het gebit. Ze doet dat met de Haagse Poetsweek.
'Cariës of gaatjes in het gebit komen vooral voor bij 0 tot 18-jarigen met een lage sociaaleconomische status en/of een migratieachtergrond', schrijft de GGD op haar website. Ook zou slechts een op de drie ouderen een bezoek brengen aan de tandarts of mondhygiënist. 'En dat terwijl het heel gemakkelijk is om problemen te voorkomen door goed te poetsen en een regelmatig bezoek aan de tandarts.'

Tandenpoetsworkshop

De poetsweek werd maandag afgetrapt met een tandenpoetsworkshop op de Prinses Ireneschool. Ook deze tweede dag was er veel aandacht voor het goed poetsen van de tanden. Op de Leyenburgschool kreeg iedereen voorlichting over het belang van twee keer per dag poetsen.
Op woensdag krijgen bewoners van woonzorgcentrum Sammersbrug toilettasjes met poetsbenodigdheden. Dan is tevens de aftrap van e-learning De oudere mond gezond voor thuiszorgprofessionals. 'Zij leren waarom een goede mondgezondheid belangrijk is en hoe zij kunnen bijdragen aan het verbeteren van de mondhygiëne bij ouderen.'

Mondgezondheid

Tot en met vrijdag is er op verschillende manieren aandacht voor het onderhouden van het gebit. Zo is er bij verschillende Centra voor Jeugd en Gezin een voorlichtingstafel over mondgezondheid te vinden. ELLA verloskundigen start met een pilot rond het belang van een goede mondgezondheid bij zwangere vrouwen en net bevallen moeders krijgen een nazorgpakket met informatie over goede mondverzorging. Daarin zit onder meer voorlichtingsmateriaal, een tandenborsteltje en een lepeltje om de eerst hapjes mee te eten.
Meer informatie over de Haagse Poetsweek en over het belang van een goede mondhygiëne vind je op de website van de GGD. Zo kun je bij kinderen van 0 tot 2 jaar oud het beste poetsen met een vingertandenborstel of handtandenborstel met zachte haartjes. Vanaf twee jaar komt het belang op om meermaals per dag te poetsen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!