Hagenaar moet cel in en raakt rijbewijs kwijt na aanrijding en voor bezit van drugs

© Politie
DEN HAAG - Een jaar celstraf, acht maanden voorwaardelijk en anderhalf jaar niet mogen rijden. Dat is de straf voor een 26-jarige Hagenaar. De man reed met zijn auto in op het slachtoffer, dat gebeurde na een ruzie. Daarnaast had de man drugs in bezit en verkocht hij deze.
Het verkopen van de drugs speelde in januari 2018, samen met een medeverdachte werd de man aangehouden nadat hij bij een huis in Doorwerth in Gelderland heroïne had verkocht. 'In de auto en bij de medeverdachte werden (sporen van) harddrugs aangetroffen.'

Aanrijding

Twee jaar later, in 2020, reed de Hagenaar in Nijmegen een man aan. Dat gebeurde na een ruzie tussen de mensen die in twee auto's zaten. Het slachtoffer rende weg waarop de man uit Den Haag hem achtervolgde en op hem inreed. 'De auto kwam tot stilstand tegen de gevel van een gebouw, terwijl het slachtoffer onder de motorkap lag'. Het slachtoffer hield er een gebroken dijbeen en een forse open wond op zijn rug aan over.
De man werd vrijgesproken van poging tot doodslag door de snelheid die hij reed, 'omdat de snelheid van 23 kilometer per uur niet dusdanig hoog was, dat de man hiermee bewust de aanmerkelijke kans op de dood van het slachtoffer aanvaardde'. Door tegen het gebouw aan te rijden werd de voorkant van de auto opgetild toen het slachtoffer eronder lag. 'Als dat niet was gebeurd, had de aanrijding veel ernstigere – en mogelijk fatale – gevolgen gehad.'

Gevangenisstraf en rijontzegging

Bij het bepalen van de straf, een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 18 maanden, is rekening gehouden met de positieve ontwikkeling die de man inmiddels heeft meegemaakt. Ook is hij niet eerder veroordeeld voor het gebruiken van geweld.
Door de ernst van de situatie is wel een gevangenisstraf opgelegd, een deel is voorwaardelijk omdat het handelen in drugs langer geleden is. 'De redelijke termijn voor afdoening van een strafzaak is daarmee met ruim 2 jaar overschreden.' Omdat hij zijn auto gebruikte om iemand aan te rijden mag hij anderhalf jaar niet meer in een auto rijden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!