Statushouders in SoZa krijgen eenmalig sociale huurwoning aangeboden

Voormalig ministerie van Sociale Zaken
Voormalig ministerie van Sociale Zaken
DEN HAAG - De 76 statushouders die momenteel wonen in het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZa) krijgen een sociale huurwoning aangeboden. In september van dit jaar zou hun contract om daar te wonen aflopen en de gemeente moet zorgen voor een nieuwe locatie. Daarmee wordt voldaan aan een opdracht een wettelijke plicht vanuit het Rijk.
'Van begin af aan is de afspraak geweest dat als er een einde kwam aan deze groepslocatie dat mensen een eenmalig aanbod van een woningcorporatie zouden krijgen. Nu eindigen de contracten en hebben we dat besluit ook genomen', zegt Wethouder Martijn Balster (PvdA) in Haags Bakkie. 'Dat betekent dat de woningcorporaties de statushouders die er nu nog wonen straks een woning aanbieden.' Het is volgens de wethouder 'een van de laatste hele grote groepen die we hebben gehuisvest in die periode waarbij we zoveel mensen moesten plaatsen.'
Volgens de wethouder gaat het om een passende en betaalbare woning die de statushouders aangeboden zullen krijgen. 'Als er echt iets is waardoor het helemaal niet zou kunnen, dan is maatwerk mogelijk, maar in principe krijgen mensen een woning aangeboden.' De corporaties gaan het aanbod nu organiseren. 'Dat kan in principe overal in de stad zijn.'

Elke stad heeft opvangplicht

Het opvangen is een wettelijke plicht waar de stad aan moet voldoen. 'Het Rijk maakt met alle gemeenten precies dezelfde afspraken. Naar rato van het aantal inwoners moet je ook een aantal statushouders huisvesten. En dat doen we ook. Daar hebben we best wel een achterstand op, maar we proberen dat zo goed en zo kwaad als het gaat te organiseren.' In de komende weken en maanden krijgen de statushouders hun aanbod voor een woning.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!