The Hague Royals komen tekort in Luik

Bram Bogaerts van Liège Basket
Bram Bogaerts van Liège Basket © Phillippe Collin
DEN HAAG - Liège Basket (Luik) ontving The Hague Royals dinsdagavond in de eigen Country Hall in de Elite Silver groep van de BNXT League. Verloren de Walen afgelopen weekend nog van Apollo Amsterdam daar hadden ze deze avond uiteindelijk toch nog hun handen vol aan de Hagenaren: 87-67.
Arben Camaj opent het bal brutaal in Luik: 0-4. Het eerste drietje deze wedstrijd komt uit de handen van de Belg Bram Bogaerts 5-4. Bart “Triple B” Bijnsdorp laat dan weer eens van zich spreken en met een fraaie actie tilt hij letterlijk en figuurlijk de stand naar 5-8.
Lang konden de mannen uit de residentie hier niet van genieten. Larochevitch knalt van “down town” een bommetje raak: 8-8. Zoals wel vaker dit seizoen beginnen de Hagenaren dan wat slordig te worden wat lijdt tot turnovers (balverlies) De mannen uit Luik maken daar dan vervolgens dankbaar gebruik van. Larochevitch slaat dan voor de Walen het eerste gaatje 12-8. Maxime Depuydt doet dan ook nog een duit in het Belgische zakje en zo lopen de Belgen (te) makkelijk weg naar 21-12. Een drietje van Romain Bruwier en even later een lay-up zorgen ervoor dat het eerste kwart naar Liège Basket gaat 26-12.

'Mission impossible'

Tweede kwart begint direct met een turnover van Skip Samson en kunnen de Belgen doorgaan waarmee ze het eerste kwart afsloten, (te) makkelijk scoren: 30-12. Snorri Vignisson doet dan wat terug, eerst voor 32-14 en even later 36-16. Ackermans mist dan een easy lup voor de hofstedelingen en is het achterin open huis bij de geel-groenen. Met als gevolg: het verschil oplopend naar 22 punten. Captain Kumelis mist dan zijn 2e driepuntpoging waar aan de andere kant Bram Bogaerts wel loepzuiver is vanachter de gevreesde driepuntlijn: 41-16.
Als dan The Hague Royals een 4-0 run plaatsen en dreigen het momentum te gaan pakken “vlucht” coach Bosco in een time out met de boodschap dat er geen gemakkelijke punten weggegeven gaan worden aan de Hagenaren vanavond. Die boodschap was in ieder geval helder voor de Luikenaren en sluiten dan het tweede kwart af met een 53-25 ruststand. The Hague Royals lijken zich dan in de volgende episode van Mission Impossible te begeven.

'Barthuh Bijnsdorpuh'

Het derde kwart beginnen The Hague Royals ongekend fel, alsof ze de spreekwoordelijk schop onder hun derrière hebben mogen ontvangen van coach Bert Samson. Casey Lopes loopt tegen een Technische fout aan als hij het met Brieuc Lemaire aan de stok krijgt middels een old skool stukje trash talking. De eerste score in het derde kwart is voor “Royal” Tom Ackermans. Waarop coach Bosco wederom direct een time-out aanvraagt om de mannen uit Luik bij de les te houden. Met een prima behind te back pass en dito score lijken The Hague Royals prima uit de kleedkamer te zijn gekomen en wensen zich klaarblijkelijk niet als een mak schaap naar de slachtbank te laten leiden. Captain mist vervolgens maar weer eens een driepuntpoging (1-8). Gaat Ackermans stoïcijns verder met stiekeme lay ups te benutten 57-36.
Grote man aan Haagse zijde is Bart Bijnsdorp, waarvan de naam heerlijk klinkt als deze wordt uitgesproken door de speaker met Frans accent: 'Barthuh Bijnsdorpuh' wat veel te horen was deze avond door zijn 22 totaal van 22 punten. Helaas vallen de driepunters niet en hebben de Royals inmiddels 16 pogingen ondernomen vanachter de driepuntlijn en geen een keer raak geschoten deze avond. Tel daar de 5 driepunters aan Belgische zijde bij op en zie daar de verklaarbare achterstand. Het eerste drietje is dan uiteindelijk voor de in het veld gekomen Poolse stormram Piotr Pandura en komen de Hagenaren zo weer binnen de 20 punten: 65-48. Captain Kumelis mag dan vanaf de vrij worplijn nog 2x aanleggen en but beide buitenkansjes en winnen de Royals verrassend het derde kwart (12-23) en is de achterstand geslonken tot 17 punten: 65-48

Schizofrene ploeg

Het vierde kwart zal Tom Ackermans het vizier op scherp moeten zetten vanachter de driepuntlijn wil de Haagse formatie nog kans maken op een succesje. Camaj doet dan als eerste poging om driepunten raak te schieten maar mist jammerlijk. Dan klinkt het nog maar eens Barthuh Bijnsdorpuhh als muziek in de oren van de meegereisde Haagse supporters en is het verschil 15 punten: 65-50. Coach Bosco begint dan nu serieus zenuwachtig te worden en vlucht dit keer snel in een time-out om het momentum van The Hague Royals definitief te breken. De speaker gaat zich dan ook roeren met een welgemeend defense defense en is de schrik toch even om de Luikse harten geslagen. De Belgen lijken dan even overdonderd door dit knap staaltje Haagse bluf en dreigt een mooie Belgische lenteavond te veranderen als een donderslag bij heldere hemel. Ackermans teistert nu ook het Luikse netje, verschil nog 'maar' 13.
Helaas is het dan de dekselse James Potier die dan ook een Belgisch drietje binnen schiet en de Haagse hoop aan flarden: 78-60. De bij vlagen prima spelende Hagenaren strijden dan nog voor ieder punt maar kunnen niet voorkomen dat deze wedstrijd verloren gaat: 87-67. The Hague Royals blijft een schizofrene ploeg, net als je denkt dat er een pak slaag op komst is weten de Hagenaren zich te(laat) herpakken. Helaas voor de ploeg van Bert Samson is het dit seizoen te mager en moeten The Hague Royals nog steeds op zoek naar een tweede overwinning. Dat dat tegen een Belgische tegenstander zal gaan gebeuren lijkt een utopie. LSW Liège Basket is een van de mindere ploegen uit de Belgische competitie en wint te gemakkelijk deze avond van de welwillende semiprofs uit Den Haag.

Op zoek naar tweede overwinning

Zaterdag 2 april kan The Hague Royals op zoek naar de zo fel begeerde tweede overwinning als Hubo Limburg United op bezoek komt in sportcampus Zuiderpark.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!