Haagse minima krijgen eenmalig 900 euro energietoeslag

© Pixabay
DEN HAAG - Inwoners van Den Haag met een inkomen op of net boven het sociaal minimum hoeven één keer 900 euro minder te betalen voor hun energierekening. Ze worden namelijk gecompenseerd vanwege de stijgende energieprijzen. Dat schrijft het stadsbestuur aan de gemeenteraad.
'We willen snel duidelijkheid geven aan de rechthebbenden en een betaling kunnen doen', stelt het stadsbestuur. Daarom wordt een toeslag toegekend aan 'huishoudens van wie voor het verwerken van de aanvraag noodzakelijke persoonsgegevens reeds bekend zijn'. Dat zijn in eerste instantie de houders van een ooievaarspas.
De eerste groep kan op 15 april de toelage verwachten. Al betekent dat niet automatisch dat iedereen dan meteen het geld op de rekening zal krijgen. 'Soms hebben we nog niet alle gegevens', licht een woordvoerder van de gemeente toe.
Huishoudens die niet automatisch in aanmerking komen voor een 'ambtshalve toekenning' van de energietoeslag kunnen vanaf 1 mei een aanvraag doen via de website van de gemeente: denhaag.nl. Een huishouden komt in aanmerking voor de toeslag wanneer er sprake is van een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm.

'Tegemoetkoming niet in alle gevallen dekkend'

Vanuit het Rijk komt er 800 euro aan energietoeslag, maar omdat het Nibud heeft berekend dat er meer geld nodig zou zijn heeft de gemeente besloten om het bedrag te verhogen naar 900 euro. Ook heeft in Den haag een grotere groep recht op de toeslag. Waar het Rijk rekent met huishoudens tot 110 procent van de bijstandsnorm gaat de gemeente uit van 130 procent. Het gaat om 50.000 huishoudens in onze stad.
De tegemoetkoming van 900 euro is hoger dan wat er eerder werd gecommuniceerd, eind februari was er sprake van een tegemoetkoming van 300 euro.
Hoewel huishoudens zullen worden geholpen met de toelage, waarschuwt het stadsbestuur wel: 'De tegemoetkoming zal niet in alle gevallen dekkend zijn voor alle bovenmatige energiekosten.' Daarom wijst ze erop dat 'huishoudens die echt klem komen te zitten' de reguliere bijzonder bijstand beschikbaar blijft 'onder de huidige voorwaarden'.

ChristenUnie/SGP wil vervolgstappen

De ChristenUnie/SGP zegt 'heel blij te zijn' dat de energietoeslag wordt uitgekeerd. Tegelijkertijd wil ze dat er ook andere stappen volgen om mensen te behoeden voor hoge energierekeningen.
'Het moment dat de eenmalige energietoeslag uit wordt gekeerd is een goed moment om ook energiebesparende maatregelen en eventuele vervolgstappen te nemen', zo valt uit de schriftelijke vragen op te maken. Ze stelt voor om tegelijkertijd ook aandacht te geven aan armoederegelingen, gemeentelijke schuldhulpverlening en energiebesparende mogelijkheden voor woningen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!