Eerste tegel gewipt voor een stukje groen, nog 250.000 tegels te gaan

NK Tegelwippen
NK Tegelwippen © Den Haag FM
DEN HAAG - Een tegel eruit en een nieuw stukje groen erin, dat is de bedoeling van het NK Tegelwippen. Dit jaar was de Haagse aftrap bij het Vaderscentrum in het Laakkwartier. Directeur Heleen Weening van Duurzaam Den Haag en wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) wipten samen de eerste tegel.
Het was mooi weer tijdens de aftrap van het tegelwippen en samen met de buurtbewoners was er meer dan genoeg hulp. Nadat de eerste tegel was gewipt zat de vaart erin en na een paar minuten was er nog maar weinig tegel te zien.
'250.000 tegels wippen moet haalbaar zijn'
Als het aan Weening ligt, moeten we allemaal eens onze handen uit de mouwen steken. 'Vorig jaar hebben we 200.000 tegels gewipt en ik vind dat 250.000 haalbaar moet zijn. We hebben ook een heel jaar kunnen oefenen.' We staan op dit moment op de twaalfde plaats met een TPI, tegel per inwoner, van 0.08. Dus we hebben nog heel wat tegels te gaan.

Meer klimaatbestendig

Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit tussen de ruim 100 gemeentes, maar het heeft ook een gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door geveltuinen, gras, bomen of planten, wordt Nederland meer klimaatbestendig.
Ook in Den Haag is dit nodig aangezien het een erg verstedelijkte stad is. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten water niet door als het regent. Meer groen gaat dit probleem tegen.

Ook jij kan meedoen

Wil je ook helpen? Dan kan zeker. Via de site van het NK Tegelwippen kan je jouw gewipte tegels opgeven. Dan worden ze opgeteld bij de Nationale Tegelteller.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!