Felix maakt schaakbord voor Oekraïne: wie als eerst de koning knuffelt wint

Kunstenaar Felix Alberts met zijn schaakbord
Kunstenaar Felix Alberts met zijn schaakbord © Den Haag FM
DEN HAAG - Schaken voor de vrede. Dat is het idee van het blauw-gele schaakbord van kunstenaar Felix Albers. Bij het schaakbord is het niet de bedoeling dat stukken elkaar slaan, maar omhelzen. 'Je bent elkaar niet aan het uitschakelen, maar je komt dichterbij elkaar', vertelt Felix in Bob Staat Op. Om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, maakte hij een bord in de kleuren van de Oekraïense vlag.
Felix bedacht het schaakspel zo'n zes jaar geleden toen hij vader werd. Hij wilde zijn zoon wat meegeven. 'Wat ga ik zo'n mannetje dan leren?' Hij wilde sowieso voetbal en schaken overbrengen. Maar dan niet op de normale manier. 'Het lijkt me mooi om elkaar te omarmen in plaats van te slaan.'
Volgens Felix is het spel goed te doen. 'Voor een schaker is het makkelijk op te pakken als je de basiskennis weet. Ook voor kinderen is het makkelijk. Het zien van combinaties vinden kinderen heel leuk.'
Het schaakspel van Felix
Het schaakspel van Felix © Den Haag FM

Blauw-geel

De essentie van het spel is het overbrengen van vrede. Daarom maakte Felix speciaal een blauw-geel bord van zijn schaakspel, in de kleuren van de vlag van Oekraïne. 'Er zijn er 100 gemaakt, het is een limited edition.' De winst van de verkoop gaat naar vredesorganisatie PAX.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!