Oekraïners opgevangen in onder meer De Schildershoek en het oude Koninklijk Conservatorium

© Den Haag FM
DEN HAAG - De gemeente Den Haag vangt 700 vluchtelingen uit Oekraïne op. Inmiddels zijn er al 200 mensen van de acute opvang verhuisd naar locaties voor langere tijd, zoals De Schildershoek, Stichting Noodopvang en een aantal tijdelijke huizen aan de Koolwitjelaan.
Deze week zijn daar nog wat locaties aan toegevoegd, zoals de Keizerstraat, het voormalig Koninklijk Conservatorium, de Treublaan, het Gulden Huis, de Hennegras en het voormalig hotel van Shell.
'Wij zoeken locaties die niet permanente woningen zijn maar snel kunnen inrichten voor fatsoenlijk onderdak. We willen voorkomen dat mensen lang in een hotel of sporthal zitten. Ze moeten ook privacy hebben', zegt wethouder Martijn Balster (Wonen) in Bob Staat Op.
Het voormalig Conservatorium is een van die plekken. Dat wordt uiteindelijk gesloopt en verbouwd voor het nieuwe ANWB-gebouw. 'Zolang dat nog niet aan de orde is, kunnen we dat pand gebruiken. Nood breekt wet.'

1.000 vluchtelingen

De gemeente gaat nu uit van in totaal 1.000 mensen die worden opgevangen, dat is zo afgesproken met het Rijk. 'We weten niet hoe lang het conflict gaat duren en wat de consequenties zijn. We richten ze nu voor een aantal maanden in.'
De vluchtelingen die in Den Haag aankomen zijn nu vooral vrouwen, kinderen en ouderen. Soms gaat het ook om alleenstaande kinderen, aldus de gemeente. Den Haag krijgt daarbij hulp van tolken en van Oekraïense Hagenaars die willen helpen. Ook zijn er Hagenaars die zelf vluchtelingen opvangen.

Veel hulp

De gemeente is erg blij met de Haagse gastgezinnen. Als blijk van waardering krijgen zij een 'Pluim' van 100 euro. Die kunnen vanaf begin volgende week worden aangevraagd. De Pluim is een cadeaukaart voor een ontspannend uitje.
Ook worden er andere dingen geregeld voor vluchtelingen, zoals spullen, workshops voor kinderen en ouders met psychologische hulp. Maar ook werkgevers die Oekraïners in dienst willen nemen. Inmiddels hebben zo'n 25 sportclubs aangegeven te willen helpen bij sportactiviteiten. Op deze site van de gemeente staat een overzicht van al het aanbod.

Inschrijven in gemeente

Mensen uit Oekraïne kunnen zich melden bij De Broodfabriek in Rijswijk. Vanaf daar wordt opvang geregeld in Den Haag en regiogemeenten. Als dat niet lukt worden ze opgevangen in andere regio's in Nederland. In totaal worden in de regio Haaglanden inmiddels ruim 1700 mensen opgevangen.
Wie naar Nederland komt, kan zich inschrijven in de gemeente. De eerste vluchtelingen hebben dat inmiddels in Den Haag gedaan. Omdat er veel mensen naar de stad komen is het erg druk aan de balies, daarvoor worden extra mensen ingezet.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!