Romy (16) wint bronzen medaille na stroeve start: 'Mijn snowboardtas met spullen was weg'

Foto's: NOC*NSF
Foto's: NOC*NSF
DEN HAAG - Bijna was het Europees Jeugd Olympisch Festival voor snowboardster Romy van Vreden (16) in het water gevallen. Romy stond op het vliegveld in Finland, zonder haar spullen. Maar gelukkig kwam haar board op tijd aan en haalde ze brons op het onderdeel big air. 'Het was nog even spannend. Ik had alleen mijn rugtas', vertelt ze in Bob Staat Op.
'Ik ben heel erg blij. Ik keek er heel erg naar uit!' Het was nog wel even spannend of Romy überhaupt kon starten. 'Ik kwam aan en mijn snowboardtas met spullen was weg. Mijn normale koffer was ook niet aangekomen. Ik had alleen mijn rugtas.'
Toch besloot ze de berg op te gaan en tijdelijk het snowboard van haar trainer te gebruiken. Een dag later kwam haar koffer alsnog aan.

Big air

Tijdens het onderdeel big air krijgen snowboarders punten van een jury voor een sprong die ze doen. 'Het is een schans en daar doe je een trucje op', legt Romy uit. Ze deed drie runs waarbij het resultaat van de beste twee werd geteld. In haar eerste run haalde ze 63.50 punten, bij de tweede run 74,50 punten. 'Ik had wel verwacht dat het goed zou gaan, maar niet zó goed.'
De medailleceremonie was er een om niet snel te vergeten. 'Het was heel gaaf, er was veel publiek. Dat is anders dan normaal met snowboarden', liet Romy eerder weten.
© NOC*NSF

Olympische Spelen

Over vier jaar zijn de volgende Olympische Winterspelen. Romy wil daar graag aan meedoen. 'Dat is wel echt mijn doel. Om op de echte Spelen te komen moet je op World Cups resultaten halen, ik doe nu vooral Europese Cups.'
Het Europees Jeugd Olympisch Festival wordt iedere twee jaar georganiseerd voor sporters tussen de 14 en 18 jaar. Voor de talenten is het een eerste kennismaking met een groot sportevenement. 'Ze krijgen er de kans om te leren, om later op het seniorenpodium te kunnen presenteren', aldus NOC*NSF.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!