Doris en Anne-Floor helpen je met je belastingaangifte: 'Mensen zijn echt dankbaar'

Foto ter illustratie: Elisa Ventur (Unsplash)
Foto ter illustratie: Elisa Ventur (Unsplash)
DEN HAAG - Zie jij er ook elk jaar weer op tegen de belastingaangifte? Snap je er niks van en wil je achter de bank kruipen totdat het weer voorbij is? Doris en Anne-Floor van Stichting Belastingwinkel Rotterdam helpen je daar zaterdag bij in het Koorenhuis. 'Mensen zien het als een struggle om te doen', zegt Anne-Floor.
Daarom wordt de jaarlijkse Aangifte Dag Den Haag georganiseerd. Mensen kunnen met hun documenten langskomen om hulp te krijgen bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Studenten Fiscale Economie en Fiscaal Recht doen dit gratis. De stichting staat los van de Belastingdienst van de overheid.
Studenten Dorig Cheng en Anne-Floor Scheper helpen mensen met hun belastingaangifte. 'Je leert zoveel theoretische dingen, maar hier kan je echt mensen helpen met hun aangifte. Naast dat je praktijkervaring op doet zijn mensen echt heel blij met je', zegt Anne-Floor in Haags Bakkie.
Anne-Floor en Doris
Anne-Floor en Doris © Den Haag FM

Leuker kunnen we het niet maken...

Mensen die hulp nodig hebben kunnen bijvoorbeeld minder goed Nederlands of het zijn oudere mensen die niet weten hoe het zit met aftrekposten. Maar er komen ook jongeren langs, vertelt Doris. 'Dat zijn jongeren met financiële problemen die hun zaken niet op orde hebben. Dan wordt aangifte doen wel lastig.'
Om ervoor te zorgen dat deze hulp uitkomt bij hen die deze het hardst nodig hebben, helpt de Belastingwinkel mensen met een inkomensgrens van 35.000 euro.
De Belastingdienst zegt altijd: Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. 'Maar er zijn best veel mensen die het lastig vinden. Wij proberen het voor mensen écht makkelijker te maken. Dus als je er echt niet uitkomt kan je gewoon naar ons komen', zegt Anne-Floor.

Het loont

Wie hulp wil van de Belastingwinkel moet wel een boel papieren meenemen. Van identiteitsbewijs, tot je jaaropgave en je pensioenoverzicht. 'Neem liever te veel mee dan te weinig', zegt Anne-Floor. Maar niet álles hoeft mee. 'Sommigen komen met al hun Kruidvatbonnetjes aanzetten, maar dat is geen aftrekpost.'
Naast dat het fijn is om wat hulp te krijgen bij je belastingaangifte, loont het ook om het goed te doen. 'We hebben regelmatig cliënten gehad die flink veel geld terug kregen', zegt Doris.

Dankbaar

Voor de studenten is het ook heel dankbaar werk. 'Het is echt fijn als je even iemand kan helpen en een zorg weg neemt', vindt Floor. 'Als we alles gefikst hebben zie je een blik van opluchting. Mensen zijn echt dankbaar.'
Stichting Belastingwinkel Rotterdam heeft ook een vestiging in Den Haag, aan de Binckhorstlaan 36. Die locatie is elke maandagavond open tussen 18.30 en 21.00 uur. Meer informatie vind je op de site van de Belastingwinkel.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!