'Rita Verdonk op pad voor gesprekken over coalitie met De Mos'

© Omroep West
DEN HAAG - Anderhalve week na de gemeenteraadsverkiezingen is de raad nog niet geïnstalleerd en er is nog geen verkenner aangesteld om gesprekken te voeren over een mogelijke coalitie. Het installeren van de nieuwe raadsleden staat wel al gepland voor woensdag, maar die verkenner laat nog op zich wachten. Al is het wel zo dat Rita Verdonk, de nummer twee van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, gesprekken voert met mogelijke coalitiepartijen voor De Mos.
Meerdere bronnen vertellen aan mediapartner Omroep West dat Verdonk gesprekken voert met verschillende partijen. Daarbij zou ze aansturen op een coalitie van Hart voor Den Haag, VVD, CDA, Partij voor de Dieren en DENK, samen goed voor 24 van de 45 zetels.
Als grootste partij in de raad is het gebruikelijk dat ze het voortouw mag nemen bij de vorming van een coalitie, al gebeurt dat doorgaans door het aanstellen van een verkenner, informateur of formateur die vervolgens in gesprek gaat met partijen. In 2018 werd dat voortouw genomen door VVD-er Hans Wiegel, op voorstel van De Mos. Nu is er nog geen 'echte' verkenner aan de slag.

Corruptieonderzoek

Het is voor De Mos lastig om tot een coalitie te komen: D66, GroenLinks en de PvdA hebben meermaals aangegeven om vanwege het onderzoek naar mogelijke corruptie, waar De Mos en Rachid Guernoui onderdeel van zijn, niet te willen samenwerken met de partij. Een coalitie vormen is daardoor niet makkelijk en zou Verdonk op pad zijn gestuurd.

DENK

De meeste betrokken partijen willen officieel niet reageren. Lijsttrekker Nur Icar van DENK zegt tegen mediapartner Omroep West dat 'er gesprekken worden gevoerd' en dat er met verschillende partijen koffie wordt gedronken. 'Wij hebben twee zetels gekregen en nemen een afwachtende positie in. Als ons wordt gevraagd om bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen, willen we dat doen. Maar wij kunnen ook vanuit de oppositie onze verantwoordelijkheid nemen.'

'Gezaghebbende verkenner'

Andere partijen willen dat er snel een verkenner komt. 'De eerste anderhalve week is al verspild en dat is in een tijd waarin er zoveel onzekerheden én zulke grote uitdagingen zijn niet uit te leggen', vindt D66-leider Robert van Asten. Hij pleit voor een 'gezaghebbende verkenner' die met alle partijen in gesprek gaat. De verkenner zou ook in beeld moeten brengen welke thema's in een nieuwe coalitie centraal moeten staan en hoe de nieuwe raad en college van burgemeester en wethouders moeten gaan samenwerken.

'Achterkamertjespolitiek'

GroenLinks-leider Mariëlle Vavier heeft ook geruchten gehoord over gesprekken met Rita Verdonk, al heeft ze zelf geen uitnodiging gehad. 'Rita is blijkbaar een soort informele verkenner', constateert Vavier. 'Wat er nu gebeurt is achterkamertjespolitiek. Met de luiken dicht. En dat verbaast me van Groep De Mos, die altijd zo pleitte voor transparantie. Het valt me tegen.'
De wens van Van Asten voor een verkenner van buiten de fracties krijgt steun van Vavier. 'Daarmee zijn wij nu in Den Haag rijkelijk laat – en dat is het understatement van de dag.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!