Joris Wijsmuller neemt na 24 jaar afscheid van gemeentepolitiek: 'Het ging mij echt om de stad'

Joris Wijsmuller
Joris Wijsmuller © Den Haag FM
DEN HAAG - Na 24 jaar actief te zijn geweest in de gemeentepolitiek neemt Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) dinsdagavond afscheid van de gemeenteraad. Wijsmuller (56) was 20 jaar raadslid voor de partij en mocht vier jaar wethouder zijn. 'Het is vandaag de dag van afscheid, maar ook de dag dat ik met de toekomst bezig ben.'
Wijsmuller noemt het 'eervol' dat hij na 24 met veel complimenten afscheid mag nemen van de raad. 'Menig raadslid kan er een voorbeeld aan nemen en Den Haag moet hem dankbaar zijn', zei burgemeester Jan van Zanen bij Den Haag FM over zijn aangekondigde vertrek.
Dinsdagavond volgt het officiële afscheid van het raadslid wat bijna een kwart eeuw actief was in de raad, het is gebruikelijk om dan een afscheidsspeech te geven. 'Ik weet nog niet wat ik ga zeggen. Wijsmuller zal als langstzittend raadslid als laatste afscheid nemen. 'Dan zullen mensen al naar de borrel willen en dan komt Wijsmuller nog even', zegt hij in Haags Bakkie.

Standbeeld Haagse Harry

'Een heel concreet, supervet, gaaf hoogtepunt was het standbeeld van Haagse Harry.' Na het overlijden van geestelijk vader Marnix Rueb kwam het idee op om een standbeeld op de Grote Markt te plaatsen, om zo de kunstenaar postuum te eren. Wijsmuller was als wethouder verantwoordelijk voor de komst van het beeld. 'De zaken waar ik het meest trots op ben zij de dingen die ik samen met de bewoners heb kunnen organiseren.'
Wijsmuller kwam in 1998 in zijn eentje in de raad voor de partij. Na de zetelwinst in 2014 kon de partij met vijf zetels deelnemen aan het stadsbestuur waar hij wethouder in werd.

Kraker werd politicus

'Het is kenmerkend voor mij dat ik begonnen ben als kraker', zo memoreert hij zijn politieke start. Als kraker woonde hij in de Blauwe Aanslag. 'Het was een podium voor alle actiegroepen in de stad. De volgende stap was dat we zelf actief werden in de politiek.' Het idee daarvoor kwam van collega-raadslid Peter Bos. In 1998 kwam de Haagse Stadspartij voor het eerst in de raad. Wijsmuller was zes periodes lijsttrekker en mocht een periode wethouder zijn.
Hij had zelf niet verwacht 24 jaar politicus te zijn. 'Ik was slotenmaker. Het was een logische stap op dat moment, maar ik had niet verwacht daar 24 jaar mee bezig te zijn. Dat ik het zo lang heb volgehouden ging vanzelf. Het ging mij echt om de stad.'
Nu zijn leven als politicus stopt blijft hij aan de slag in de stad. Zo gaat hij schrijven voor de wijkkrant in de Rivierenbuurt. 'Dat is het enige waar ik al "ja" tegen heb gezegd.' Ook zouden andere organisaties hebben gevraagd of hij wat wil bijdragen. Daarnaast werkt hij in opdracht voor de gemeente Rotterdam waar hij samen met bewoners een toekomstvisie voor de wijk Oud-Mathenesse en Het Witte Dorp maakt.
LEES OOK

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!