'Meer rookvrije plekken in de stad: bus- en tramhaltes en delen van terrassen'

© Pixabay
DEN HAAG - In de strijd tegen het roken pleiten de ChristenUnie/SGP en de Partij voor de Dieren ervoor dat horecaondernemers worden gestimuleerd om de terrassen in ieder geval voor een deel rookvrij te maken. Ook willen de partijen dat juridisch onderzocht wordt of lokale rookverboden kunnen worden opgenomen in de algemene plaatselijke verordening (APV).
De partijen nemen onder meer Utrecht als voorbeeld, daar zijn al rookvrije bus- en tramhaltes te vinden. Raadleden Judith Klokkenburg (CU/SGP) en Robin Smit (PvdD) zouden graag zien dat het stadsbestuur met vervoerder HTM in gesprek gaat of dat ook in Den Haag haalbaar is. Daarnaast pleiten ze ervoor om te komen tot een tabaksontmoedigingsbeleid.
De twee partijen stellen schriftelijke vragen nadat afgelopen week kankerpatiënten, ziekenhuizen, artsen en KWF Kankerbestrijding samen een oproep hebben gedaan om te stoppen met het verkopen van rookwaren in supermarkten, tankstations en gemakszaken. Daarnaast blijkt dat het aantal longkankerpatiënten in Nederland nog steeds stijgt. 'In 2021 kwamen er 14.700 nieuwe longkankerpatiënten bij.'

Actieprogramma

Den Haag heeft een actieprogramma Preventie Volksgezondheid Den Haag 2020-2023 waar in opgenomen is dat het doel voor 2030 is dat dan nog minder dan een kwart van de Hagenaars rookt en er een rookvrije generatie zal opgroeien, 'maar hier worden geen concrete acties aan verbonden'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!