Woningen voor statushouders en zorgdoelgroepen in voormalig ziekenhuis, SoZa en Leeghwaterplein

Voormalig ministerie van Sociale Zaken aan de Anna van Hannoverstraat
Voormalig ministerie van Sociale Zaken aan de Anna van Hannoverstraat
DEN HAAG - Gebouwen die nog niet gesloopt worden, braakliggende terreinen, leegstaande ziekenhuizen en voormalige ministeries. Het zijn voor het stadsbestuur plekken die geschikt kunnen worden gemaakt om zorgdoelgroepen en statushouders tijdelijk te laten wonen. Het stadsbestuur heeft een lijst van plekken waar 'binnen enkele maanden' gezorgd kan worden voor tijdelijke woonruimtes.
Voor de woningen wil men gebruik maken van twee locaties in Segbroek, twee in Leidschenveen-Ypenburg, een in Haagse Hout en een in Laak. Daarnaast zou er ruimte te maken zijn op plekken waar Haag Wonen gefaseerd de woningen wil gaan slopen.
Met het zogenoemde Doorbraakplan wil men vooral een plek kunnen bieden aan 'mensen die (nog) extra hulp nodig hebben' en statushouders helpen aan een woning. Door extra plekken te creëren moeten ze aan een woning worden geholpen zonder dat de wachttijd voor een sociale woning voor anderen verder oploopt.

'Extra stap voor deze woningzoekenden'

'Veel mensen zijn op zoek naar een huis, we spannen ons voor iedereen in, maar om te voorkomen dat "het recht van de sterkste" het steeds wint, zetten we een stap extra voor deze woningzoekenden', vindt woonwethouder Martijn Balster (PvdA). 'De gevonden locaties laten zien dat creativiteit daarbij loont. Daar schieten we allemaal wat mee op. Zo kan iedereen een (nieuwe) start maken.'
'In onze stad is een groot tekort aan woningen. Dat is vervelend voor de vele woningzoekenden, zeker ook voor mensen die dringend woonruimte nodig hebben', aldus wethouder Arjen Kapteijns (Sociale Zaken, GroenLinks). 'Naast de opvang van Oekraïense vluchtelingen blijft het college zich inzetten voor de kwetsbare groepen in Den Haag. Met deze nieuwe locaties zorgt het college niet alleen voor meer woningen voor zorgdoelgroepen en statushouders maar ook voor een goede spreiding van alle projecten over de stad.'
Er zijn meerdere locaties gevonden die ingezet kunnen worden voor een totaal van 264 tot 289 woningen in de periode van 2022 tot en met 2025.

Juliana Kinderziekenhuis Sportlaan, 30 woonplekken (Segbroek)

Het voormalige kinderziekenhuis zal tijdelijk (voor de duur van ongeveer anderhalf jaar) worden ingezet om 30 statushouders een zelfstandige plek te geven. In de vleugel van het ziekenhuis worden inbouwunits geplaats om zelfstandige wooneenheden te creëren.

Boylestraat, 12 woonplekken (Segbroek)

Hoewel de school nog tijdelijk in gebruik is wil men het pand omtoveren tot minimaal 24 zelfstandige woonstudio's. De helft daarvan is bedoeld voor jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg, de andere helft is bedoeld voor wat het stadsbestuur 'reguliere jongeren' noemt. Daarnaast moet er voor de wijk een gemeenschappelijke ruimte komen.

Zeerust, 12 woonplekken (Leidschenveen-Ypenburg)

Het hoofdgebouw op het landgoed aan de Westvlietweg wordt gebruikt door stichting Anton Constandse voor beschermd wonen van mensen met een psychiatrische aandoening. Er komt een onderzoek waaruit moet blijken of er ruimte is voor 12 zelfstandige tiny houses op het terrein. Deze noeten een plek bieden voor beschermd-wonencliënten van Anton Constandse die begeleid kunnen gaan wonen. Die woningen zouden voor een periode van 10 jaar gebruikt moeten gaan worden.

Koolwitjelaan, 45 woonplekken (Leidschenveen-Ypenburg)

In het complex zijn 15 woningen te vinden die tot februari plek gaven aan 120 statushouders. In overleg met woningcorporatie Staedion is een plan gemaakt om het pand opnieuw in te delen om zo meer variatie in woningtypes en bewoners te krijgen. Het grootste deel moet straks zelfstandige woningen zijn. In totaal is er straks ruimte voor 90 bewoners, voor de helft zullen dat statushouders zijn.

Verlenging SoZa (Anna van Hannoverstraat), 40 woonplekken (Haagse Hout)

Dit pand staat op de planning om gesloopt te worden, maar omdat dat nog even op zich laat wachten of in fases zal gebeuren wil men het concept SoZa met anderhalf jaar verlengen. SoZa is in 2017 opgeleverd als gemengd-wonenproject voor 175 jongeren. De helft daarvan is statushouder en de andere helft is Haagse jongere/student. Bij de verlenging tot en met maart 2024 zou er plek zijn voor ongeveer 40 statushouders.

Leeghwaterplein, 40 woonplekken (Laak)

Het nu nog braakliggende terrein aan het Leeghwaterplein kan voor een periode van maximaal vijf jaar dienst doen als plek voor 120 tijdelijke, zelfstandige wooneenheden. Hiervan zijn 40 bestemd voor statushouders, 15 voor studenten van ROC Mondriaan en 65 voor starters en studenten. In de toekomst moeten er permanente sociale huurwoningen op de locatie komen.

Verschillende locaties Haag Wonen, 40-50 woonplekken

In de stad zijn er drie gebieden waar woningcorporatie Haag Wonen gefaseerd de woningen zal gaan slopen. Daardoor ziet het stadsbestuur ruimte om de woningen tijdelijk beschikbaar te maken. 'Van deze 180 woningen zijn ongeveer 50 woningen gelijktijdig beschikbaar voor tijdelijke, zelfstandige bewoning voor bankslapers (met name jongeren) en economisch daklozen in een verhouding van max. 40% uit de doelgroep en min. 60% regulier leegstandsbeheer.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!