Zo werd het mogelijk dat DENK in de gemeenteraad kwam voor de nieuwe raad is geïnstalleerd

DENK-raadslid Tahsin Çetinkaya
DENK-raadslid Tahsin Çetinkaya © Den Haag FM
DEN HAAG - Bij het afscheid van 23 raadsleden werd er dinsdagavond ook afscheid genomen van een van de raadsleden van DENK Den Haag. En dat is opmerkelijk omdat de partij pas met de verkiezingen van 16 maart meedeed in onze stad en daardoor pas na woensdagavond in de raad zou komen.
Lijsttrekker Nur Icar en Adeel Mahmood zullen vanaf woensdagavond plaats nemen op de twee zetels van de fractie van DENK. Mahmood was de afgelopen jaren al raadslid voor NIDA Den Haag.
Die partij besloot zich als politieke organisatie op te heffen, Mahmood sloot zich -privé- aan bij DENK en werd verkiesbaar. Doordat Farid Azarkan geen plaats neemt op een van de zetels (de partijleider in de Tweede Kamer haalde genoeg voorkeurstemmen) zal Mahmood doorgaan in de raad.

Naamswijziging

De fractie van NIDA, waar Mahmood voor in de raad zat, besloot de naam te veranderen in DENK. De fractie van Islam Democraten (ID), waar Tahsin Çetinkaya voor in de raad zat, besloot zich daar bij te voegen. Het is een vervolg op de innige samenwerking tussen beide fracties. ID ging eerder als partij al samen met de nieuwe Haagse afdeling van DENK.
Raadslid Çetinkaya stopte dinsdagavond als raadslid en deed dat uiteindelijk niet onder de partijnaam waar hij jaren voor in de raad zat, maar onder de nieuwe naam van de fractie.
Het is niet voor het eerst deze periode dat een fractie van naam verandert. Zoiets is mogelijk bij een eenmansfractie, zolang er geen sprake is van een afsplitsing. Raadslid Frans Hoijnck van Papendrecht kwam voor 50PLUS Den Haag in de gemeenteraad, ging vervolgens over naar de Partij voor de Toekomst en was voor even Fractie Hoijnck voor hij zich aansloot bij Hart voor Den Haag/Groep de Mos.
In reactie aan Den Haag FM laat Çetinkaya weten dat hij samen met Mahmood 'drie maanden terug' heeft aangegeven verder te willen gaan als DENK en dat men heeft uitgezocht hoe dat zou moeten gebeuren. Op die manier wilde men ervoor zorgen tijdens de verkiezingen 'niet met een dubbele pet op te werken' met NIDA en ID in de raad en DENK in de campagne. Het heeft tot maart geduurd tot duidelijk werd hoe men de fractie tot DENK kon hernoemen en samen kon laten gaan.
De woordvoerder van de griffie van de gemeenteraad laat weten dat er op 7 maart vanuit NIDA een bericht is ontvangen dat ze door wilde onder de naam van DENK. Een week later, op 15 maart gaf ID aan zich te willen aansluiten bij de fractie. 'Het proces was al veel eerder in gang gezet', zegt Çetinkaya. 'Drie maanden terug heb ik met Adeel aangegeven als DENK door te willen gaan. Maar dat heeft lang geduurd.'
Al met al was het voor Çetinkaya ook een verrassing om dinsdagavond de naam van DENK op beeld te zien staan bij zijn laatste woorden. De foto heeft hij naar de nieuwe fractieleden gestuurd. 'Ik ben de eerste DENK-er in Den Haag.'

Tegemoetkoming fractie

Door de samenvoeging van de fracties mag het niet-bestede gedeelte van de tegemoetkoming van ID en NIDA mee naar de nieuwe fractie. Al mag dat in totaal niet meer zijn dan 30% van de tegemoetkoming van de fractie van de hele zittingsperiode. Al was dat volgens Çetinkaya geen reden om samen te gaan. 'Absoluut niet.'
Çetinkaya blijft betrokken bij de nieuwe fractie van de partij, hij zal de fractie ondersteunen, begeleiden en coachen. 'Ik neem de fractie en de fractievertegenwoordigers onder mijn vleugels.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!