Oekraïense vluchtelingen krijgen 'zo snel als mogelijk' leefgeld van de gemeente

© Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Oekraïense vluchtelingen in onze stad zullen leefgeld krijgen van de gemeente. Een vluchteling die door de gemeente wordt opgevangen krijgt 60 euro per week. Als het gaat om particuliere opvang dan gaat het om een bedrag van 75 euro per week. De eerste vluchtelingen moeten 'zo snel als mogelijk' de vergoeding krijgen.
Den Haag verstrekt het leefgeld vooruitlopend op de landelijke regeling voor leefgeld die er moet komen, 'maar dit kan nog enkele weken duren'. Het Rijk heeft wel al te kennen gegeven om welke bedragen het gaat. Daarbij is aangegeven dat er compensatie komt richting gemeenten die zelf leefgeld gaan verstrekken, tot er een landelijke regeling is.
Tot nog toe werd er alleen in schrijnende situaties tegoedbonnen (VVV-bonnen en supermarkttegoedbonnen) verstrekt door de gemeente. De nieuwe regeling, met het leefgeld, moet 'makkelijk, begrijpelijk en snel uitvoerbaar zijn'. Mede daarom kiest het stadsbestuur er voor om het leefgeld wat bedoeld is voor meerder weken in één keer te geven. Zodra er vanuit het Rijk een regeling is komt er een einde aan deze lokale variant.
Een vluchteling die wordt opgevangen door de gemeente krijgt 60 euro leefgeld per week. Bij opvang bij particulieren gaat het om 75 euro. Een tweede persoon krijgt 25 euro, de derde en vierde krijgen 12 euro en 50 eurocent. Die bedragen worden bij elkaar opgeteld.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!