Camera's bij afvalcontainers verplaatst naar vijf andere plekken in Laak en Transvaal

Afval naast ondergrondse afvalcontainers
Afval naast ondergrondse afvalcontainers
DEN HAAG - In de strijd tegen illegale bijplaatsingen van afval bij ondergrondse afvalcontainers (orac's) worden in april camera's ingezet op vijf nieuwe locaties in Laak en Transvaal. De camerabewaking is onderdeel van de gemeentelijke proef om te kijken of cameratoezicht helpt om de overlast tegen te gaan. In december 2021 werd de eerste camera onthuld op het Kaapseplein.
In de maand april wordt met camera's op de Eliasstraat, Kaapstraat, Marktweg, Lorentzplein en de hoek Wenckebachstraat/Deimanstraat in de gaten gehouden of er illegaal afval wordt geplaatst bij de bakken.
Dat er een camera hangt moet snel duidelijk zijn: er hangt een bord met de tekst 'U wordt gefilmd'. Daaronder, op ooghoogte, is een bord te vinden met een uitleg waarom de camera er staat: 'We letten op of iedereen afval in de container gooit'. De camera's moeten onder meer een afschrikwekkend effect hebben.

Camera's rouleren van plek

Beelden van een illegale bijplaatsing worden automatisch geregistreerd en opgeslagen zodat ze makkelijk terug te kijken zijn. Het toezicht met camera's is onderdeel van het Actieplan Schone Stoep.
In Laak als Transvaal zijn negentien locaties aangewezen waar, tijdelijk, een camera op gericht kan zijn. Vijf camera's, drie echte en twee dummy's, zullen op roulerende basis op een van de locaties staan.
In december werd de eerste camera geplaatst op het Kaapseplein in Transvaal. De proef met camera's bij de containers duurt een half jaar, de resultaten ervan worden aan het einde van 2022 verwacht.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!