Minder Hagenaars belden anoniem de politie met een tip

Foto ter illustratie: Jim Reardan (Unsplash)
Foto ter illustratie: Jim Reardan (Unsplash)
DEN HAAG - Zo'n 2000 Hagenaars hebben vorig jaar een melding gedaan bij Meld Misdaad Anoniem. Dat is 9 procent minder dan het jaar ervoor. Den Haag kreeg de minste meldingen van alle politie-eenheden in Nederland 'Mensen zijn vaak bang voor de gevolgen als ze direct aangifte doen', zegt Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem in Bob Staat Op.
Landelijk gezien was het aantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem uitzonderlijk hoog, met bijna 25.000 meldingen. Dat Den Haag onderaan het lijstje bungelt komt volgens Janssen doordat mensen in steden minder geneigd zijn om direct naar de politie te gaan met hun informatie. 'Ze kennen elkaar minder goed dan in de rest van het land, waar in veel dorpen een soort 'ons-kent-ons-sfeer' heerst.'
Anonieme meldingen kunnen leiden tot aanhoudingen, arrestaties en soms zelfs veroordelingen zoals celstraffen. In 2021 heeft de rechtbank een man veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf na een anonieme melding. De Haagse man werd opgepakt voor een woningoverval, straatroven en het bezitten van een vuurwapen.

Drugs

Ook werden in Den Haag verschillende andere illegale praktijken ontdekt, zoals hennepkwekerijen in Mariahoeve, op Scheveningen en in Loosduinen. In een tuin in Wateringse Veld werden meerdere gestolen goederen gevonden, waaronder een scooter.
In Benoordenhout werd een minderjarige drugsdealer opgepakt. Hij handelde in soft- en harddrugs in de wijk. Ook in het Zeeheldenkwartier leidde een tip tot de arrestatie van een drugsdealer. In Bouwlust werd een drugsdealer opgepakt na een anonieme melding. Uit onderzoek bleek dat er wel heel veel mensen de woning in en uit liepen. Tijdens een controle had een van de bezoekers 1.700 euro en cocaïne bij zich.

Illegaal gokken

En aan de Kerketuinenweg werd een illegaal gokpand opgerold. In december viel de politie het gebouw binnen en hield een iemand aan. Daarbij werden een auto, grote geldbedragen en gokspullen in beslag genomen. Het pand is door de gemeente gesloten.
Ondanks dat er in 2021 minder meldingen zijn gedaan dan in 2020, wordt de politie wel vaker gebeld dan in de jaren daarvoor. Tussen 2017 en 2019 lag het aantal meldingen bij de jaarlijks rond de 1300. De politie-eenheid Den Haag bestaat naast Den Haag uit meerdere gemeenten, zoals Alphen aan den Rijn, Gouda, de Bollenstreek, Leiden, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Westland en Delft.

Mensen waren meer thuis

Dat de meldingen na 2019 fors gestegen zijn kan komen door de coronapandemie. 'We merken toch dat de mensen tijdens de coronapandemie veel meer thuis waren, en dat betekent dus ook dat zij meer in hun directe leefomgeving konden waarnemen. Ze zien dus dingen die ze misschien normaal gesproken niet zagen omdat ze bijvoorbeeld aan het werk of op vakantie waren.'
Ook zaten mensen volgens Janssen meer op sociale media waardoor er meer gereageerd werd op opsporingsberichtgeving. Verder gaan de meldingen vaak over hun directe omgeving zoals 'straathandel, drugshandel vanuit woningen en illegale prostitutie. Dit zijn categorieën die wat harder zijn toegenomen.' Volgens Janssen is het aantal meldingen niet echt doel van het meldpunt, maar eerder dat informatie op de juiste plek terecht komt: bij de politie. 'En als wij daar een schakeltje in kunnen zijn, dan is dat hartstikke mooi', aldus Janssen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!